Viljen til at ville – evnen til at kunne

MADE Virksomhedsbesøg hos Dynamica Ropes

Viljen til at ville – evnen til at kunne

Med åbningen af nye markeder, billigere transportmuligheder og nye informations- og kommunikationsteknologier er det nødvendigt at danske produktionsvirksomheder nytænker måden at producere på. Højteknologiske maskiner som robotter, 3D printere og præcise sensorer giver ikke i sig selv en konkurrencefordel, hvis ikke danske virksomheder tager udgangspunkt i den danske kontekst. Det var professor Torben Pedersen fra CBS’ klare besked til deltagerne på MADE Virksomhedsbesøg hos Dynamica Ropes den 2. september.

”Betingelserne for produktion i Danmark har grundlæggende ændret sig. Der er et stort potentiale i alle danske virksomheder, hvis de er klar til at udnytte de ansattes bløde kompetencer. Eksempelvis at danske medarbejdere er mere selvstændige, kreative, ansvarlige, bedre til at samarbejde og tillidsskabende end ansatte i f.eks. Kina”, forklarer Torben Pedersen.

Ifølge Torben Pedersen risikerer vi at udhule økosystemet omkring vores eksisterende produktion, hvis virksomheder udflytter deres aktiviteter. Udfordringen er, at produktionskompetencerne udtyndes, mulige underleverandører forsvinder og forbindelsen mellem udvikling og produktion bliver adskilt, hvilket betyder et tab af innovationsevnen.

”Vi må genoverveje, om der er nye måder at gøre tingene på. Det er noget af det, vi arbejder på i MADE: At udnytte de danske konkurrencefordele bedre. Dermed kan vi ikke bare bevare men også udbygge produktionen i Danmark. Det er vigtigt, at danske virksomheder følger med forandringens vinde, og her er Dynamica Ropes et rigtig godt eksempel. ”

Dansk SMV i eksplosiv vækst

En virksomhed, som er klar til forandringer internt, er tovværksproducenten Dynamica Ropes. Siden virksomhedens start i 2004 har de opnået en eksplosiv vækst. På trods af at de eksporterer 90% af deres produkter, har de bevaret deres produktion i Taulov ved Fredericia.

”Dynamica Ropes har set en række fordele ved at bevare den kundespecifikke produktion i Danmark. De er i

nærheden af leverandører og kunder. Samtidigt har de brugt en masse kræfter i at oplærer deres medarbejdere i et specialiseret håndværk. Det går tabt, hvis de flytter produktionen. Siden januar har virksomheden været igennem en større forandringsproces, hvor vi har kortlagt hele deres supply flow. De er lykkes med at introducere nye forretningsgange, bl.a. med øget medarbejderinddragelse, og det har de kunnet, fordi de ikke bare har haft viljen til at ville forandringerne, men også evnerne. Evnerne har de bl.a. fået ved at ansætte en produktionsingeniør til at være tovholder på forandringsprocessen”, fortæller chefkonsulent hos FORCE Technology Jens Ulrik Hansen.

På MADE Virksomhedsbesøg hos Dynamica Ropes fik deltagerne mulighed for at se konkrete eksempler på, hvordan en dansk SMV har styrket sin forretning ved at kigge på ledelsessystemet. Efter bare få måneder har ændringerne bl.a. medført et stort fald i antal af kreditnotaer og nye ordrer i vindindustrien.

Alle kan lære fra alle – store og små

MADE Virksomhedsbesøg tiltrak både større og mindre virksomheder, for forandringsprocesser og omstillingsparathed er et fokusområder i mange produktioner. Blandt gæsterne hos direktør Jørgen Sørensen og de 12 medarbejdere på Dynamica Ropes var blandt andre deltagere fra større virksomheder som Grundfos, Vestas og Terma.

”Vi har en stor vækst i vores virksomhed, så vi kigger hele tiden på vores produktionsplanlægning for at se, om vi kan gøre det på en ny måde. Jeg deltager i arrangementet i dag for at se på nye muligheder, få inspiration og netværke med de andre deltagere. Udfordringen for flere virksomheder er jo ofte at bryde ud af en tradition for, hvordan man styrer og kontrollere et produktionsflow”, forklarer Director, Continuous Improvements, i Terma Fritz Banner.

MADE-arrangementerne giver mulighed for, at deltagerne kan følge med i de nye trends, og se hvordan andre virksomheder løser hverdagens udfordringer i produktionen.

”Vi producerer metalemner til industrien, så der er et hav af konkurrenter. Derfor er det nødvendigt, at vi kan skille os ud og levere den bedste totalløsning. Det er vigtigt for os som SMV, at vi altid prøver at gøre det bedre og udnytter vores ressourcer bedst muligt. På et virksomhedsbesøg får vi mange gode indspark, bliver gjort opmærksom på de nye trends, og så kan man vælge, om man vil implementere det i virksomheden. I dag har vi bl.a. talt om de menneskelige kvaliteter, som danske medarbejdere har, og hos os dyrker vi disse kvaliteter. Vi er overbeviste om at vi igennem kommunikation og samarbejde udnytter hinandens ressourcer og kompetencer bedst muligt, og det giver i sidste ende mere engagerede medarbejdere som levere et bedre output til vores kunder”, fortæller projektleder hos AB Jensen Maskinfabrik A/S, André Brandi Jensen.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.