”Vi må stå sammen om at finde de bedste løsninger”

På MADE Årsdag 2023 blev der sat fokus på, hvad der skal til for at bane vejen mod fremtidens produktion. 150 deltog i en både faglig og festlig dag, hvor der blev kastet lys over udfordringer såvel som muligheder forbundet med grøn omstilling. Tillidsfuldt samarbejde er nøglen.

Hvordan ser fremtidens produktion ud? Og hvordan lykkes produktionsvirksomheder med grøn omstilling?

MADE Årsdag 2023 gav konkrete eksempler på, hvordan Danmarks produktionsklynge er med til at styrke og fremtidssikre både store og små virksomheders konkurrenceevne og bæredygtighed.

Salen i Industriens Hus var fyldt til bristepunktet, da MADE’s formand og Vice President Morten Buhl Sørensen, Danfoss Drives bød deltagerne velkommen.

”Det er afgørende, at produktionsvirksomheder bevæger sig hurtigt mod mere energi-effektive og grønne løsninger, og vejen dertil kræver digitalisering, automatisering og et fokus på bæredygtige forretningsmodeller. Forhindringer og vejbump er der nok af, så derfor må vi stå sammen om at finde de bedste løsninger til gavn for alle,” pointerede han.

Læs et interview med MADE’s formand om den kæmpe indflydelse, som genbrug vil få.

Tillidsfulde eksperimenter

Hvis ny forskningsviden skal omsættes til konkrete værktøjer i produktionen, kræver det en fælles indsats:

”Samarbejde er og bliver nøglen til at løse de udfordringer, vi står over for. Det unikke ved MADE er, at vi tør dele viden og eksperimentere tillidsfuldt – på tværs af universiteter, vidensinstitutioner og ikke mindst på tværs af virksomheder,” lød hovedbudskabet fra MADE’s direktør, Nigel Edmondson, og han blev bakket op af Innovationsfonden: ”MADE er et eksempel på, hvor gode vi er til at vise tillid i Danmark. Det skal vi blive ved med, hvis vi skal skabe resultater, der gør en forskel for hele samfundet,” sagde Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden, der er største enkeltinvestor med 79,8 mio. kr. i forskningsplatformen MADE FAST.

Forsker i fabrikken

Ét eksempel på samarbejde i et skræddersyet MADE-projekt er arbejdet med take back-systemer, hvor produkter eller materialer bliver genanvendt eller genbrugt. I MADE sparrer SMV’en WindowMaster med Danfoss, hvor de får hjælp af postdoc Rasmus Jørgensen, CBS til at knække koden og afprøve en ny forenklet model for take-back. Lyt til podcast om projektet.

”Hele den grønne omstilling er et kæmpestort forretningspotentiale. Men det kræver en helt ny måde at tænke på. Innovationen kræver investeringer, tid og mod – men det er et vigtigt arbejde, hvis ordrebogen skal være fuld i fremtiden,” fremhævede Charlotte Kjeldsen Krarup, Udviklingsdirektør i Industriens Fond.

En anden virksomhed, som arbejder tæt med forskere, er The LEGO Group. På årsdagen fortalte DTU om deres mangeårige forskningssamarbejde med verdens største legetøjsproducent, hvor fire MADE-ph.d.er udvikler fremtidens 3D-print-maskiner for at sikre større fleksibilitet. Læs artikel på engelsk om samarbejdet.

Et uforløst potentiale

47 forskere er p.t. aktive i MADE FAST, hvor de arbejder på at løse virksomhedernes konkrete udfordringer. Her er det en styrke, at virksomhederne er så forskellige, fordi det kan være med til at udvide deres horisont:

”Virksomheder efterspørger praktisk og anvendelig viden, der kan omsættes til konkurrencedygtighed. Der er brug for at viden bringes fra universiteter ud i SMV-segmentet. Øget samarbejde mellem forskning og SMV’ere kan tilmed give gensidig inspiration til at innovere og skabe nyt” forklarede Charlotte Kjeldsen Krarup.

De var på scenen

  • MADE’s formand og Vice President, Strategic Procurement Morten Buhl Sørensen, Danfoss Drives
  • CEO Bjarne Lykke Sørensen, Siemens
  • Direktør Cecilie Brøkner, Innovationsfonden, Direktør Peter Trillingsgaard, DI Produktion og Direktør Nigel Edmondson, MADE
  • MADE-ph.d. Steffen Foldager Jensen, Aalborg Universitet og Danfoss, Postdoc Rasmus Jørgensen, CBS og Standardisation & Product Regulation Manager Karen Andreassen, WindowMaster International A/S
  • Udviklingsdirektør, Charlotte Kjeldsen Krarup, Industriens Fond
  • Direktør for Fødevarer og Produktion Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut og Head of Science in Production / Business and Process Improvement Manager Tonie Brinch, Dansac
  • Professor Jesper Hattel, DTU and MADE Ph.D. Marta Rotari, DTU and The LEGO Group
  • Production Technology Innovation Manager Sigurd Lazic Villumsen, VELUX og Professor Charles Møller, Aarhus Universitet, Mekanik og Produktion
  • Assistant Professor Simon Faarvang Mathiesen, SDU Robotics og Founder og CEO Daniel Haraldson, Simulated Designs
  • MADE PhD. Alberto Sartori, SDU – University of Southern Denmark

Formålet med anvendt forskning er, at der ikke skal være langt fra idé til produktion:

“80 procent af MADE-ph.d.erne bliver ansat af virksomheden, efter de har afsluttet deres forskningsprojekt, og 20 procent bliver ansat af universiteterne. Det viser, at der er stor efterspørgsel på deres evner og viden om avanceret produktion,” lød det fra MADE’s direktør, Nigel Edmondson. 

På årsdagen præsenterede VELUX desuden deres forskningsarbejde om simulering – og SMV’en Dansac fortalte, hvordan et MADE udviklingsprojekt har givet dem input til at anvende data og AI til kvalitetskontrol.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel