Tocifret millionbeløb til at løfte innovationen i dansk produktion

Danmarks produktionsklynge MADE har fået bevilliget knap 16 millioner kroner til at løfte innovationen i danske produktionsvirksomheder gennem en endnu dybere og bredere indsats.

Knap 16 millioner kroner skal fyre op under innovationstoget i Produktionsdanmark.

Pengene er bevilliget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og går til Danmarks produktionsklynge MADE. Her skal de gå til at hjælpe virksomheder landet over med at teste og implementere nye metoder og teknologier, der gør produktionen grønnere og mere effektiv.

”Vi er utroligt glade for bevillingen. Den gør os i stand til at sætte godt skub i en række nye samarbejder og initiativer, som skal styrke danske produktionsvirksomheder landet over, hvad end de er store eller små, nye eller gamle,” siger direktør i Danmarks produktionsklynge MADE Nigel Edmondson.

Vokseværk: fra 4 til 15,8 millioner

MADE er kun vokset siden opstarten i 2014 og med udnævnelsen til national klynge i 2020, blev der sat endnu mere skub i hjulene. Der er kommet flere arrangementer, netværk og nye typer af projekter til, som rammer nye målgrupper – f.eks. ”Kickstart”, der skal hjælpe produktionsvirksomheder uden erfaring med innovationsprojekter i gang med at se muligheder og formulere mulige projekter.

”Vi har nye satsninger i hele landet, og vi glæder os til at kunne hjælpe dansk produktion endnu bredere og dybere,” kommenterer Nigel Edmondson.

Vokseværket viser sig også tydeligt i bevillingen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som lyder på 15,8 mio. kr. i 2023-24 mod bare 4 mio. kr. tildelt produktionsklyngen i den første toårige periode.

”Vi er glade for tilliden, som er vist os, og føler os godt rustet til at styrke MADE’s innovationsindsats,” siger Nigel Edmondson.

De nationale klynger

I 2020 udvalgte uddannelses- og forskningsministeren landsdækkende klyngeorganisationer på Danmarks stærkeste og mest lovende erhvervs- og teknologiområder. 

I dag hjælper 13 klynger virksomheder med innovation.

Bestyrelsen fortsætter investeringen i klyngeprogrammet ”Innovationskraft: Danske klynger for viden og erhverv 2021-2024”med 175 mio. kr. til og med 2024.  Programmet finansieres i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet, som forventes at bidrage med 160 mio. kr. i de næste to år.

Flere lokale samarbejder

Fælles for de nye satsninger i MADE er, at de skal ramme bredt i hele landet gennem nye lokale samarbejder.

”Ved at have flere øjne og ører ude lokalt, får MADE endnu bedre indsigt i de behov og ønsker, som virksomheder over hele landet sidder med. Eksempelvis kan der i et område være en gruppe virksomheder, som ønsker at gå sammen om at løse en særlig udfordring, og her kan MADE træde til med viden,” siger Nigel Edmondson.

Til en start vil MADE lægge ud med at etablere en regional hub i tæt samarbejde med Trekantområdet Danmark, og på sigt kan flere regionale hubs komme til.

Klyngerne har en afgørende rolle

I dag er det kun hver sjette SMV, som arbejder med innovation ifølge Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses virksomhedspanel, imens syv ud af ti SMV’er i panelet regner med at have behov for hjælp eller rådgivning til innovation. Her har og får MADE og de andre nationale klynger en afgørende rolle.

”Klyngerne løfter en helt central opgave: At skabe innovationssamarbejder og netværk mellem virksomheder og viden- og forskningsinstitutioner, så viden og kompetencer bliver til nye, innovative produkter og løsninger. Innovation er helt afgørende for vækst og eksport på erhvervsområder, hvor Danmark står stærkt i den internationale konkurrence,” siger formanden for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Christian Motzfeldt i en pressemeddelelse om bevillingen af i alt 175 mio. til de nationale klynger.

Nigel Edmondson

Direktør

MADE

nfedmondson@made.dk

+45 2143 4678

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel