MADE lancerer værktøj for danske produktionsvirksomheder, der savner input til, hvordan de kan blive mere konkurrencedygtige. Ved at udfylde et spørgeskema får virksomheder straks besked om, hvor de med fordel kan sætte ind med forbedringer i produktionen. Over 300 SMV’er i Europa har allerede været gennem øvelsen heriblandt danske BKI Foods.
Produktionsvirksomheder mødes i stigende grad af krav om øget produktivitet – krav som kan gøre virksomheden mere konkurrencedygtig og bæredygtig.
MADE lancerer nu en helt ny mulighed for danske SMV’er, som kan tage det første vigtige skridt mod at blive fremtidens fabrik med det nye danske spørgeskema fra EU-initiativet ADMA. Spørgeskemaet er udviklet for at støtte virksomheders omstilling til en mere avanceret produktion ved at pege på konkrete områder for forbedring både internt i virksomheden og på tværs af værdikæden.
”300 europæiske SMV’er har gennemført ADMA-scannet på engelsk og fået ny viden. Jeg er glad for, at værktøjet nu også er tilgængeligt på dansk, så endnu flere danske produktionsvirksomheder kan tage et skridt i retning af fremtidens produktion,” siger Merete Nørby, international chefkonsulent i MADE.
Kend dine styrker og svagheder
ADMA-spørgeskemaet er bygget op om syv såkaldte transformationsområder, hvor der gives en score fra 1-5 ud fra hvert område. Det kan f.eks. dreje sig om, hvorvidt virksomheden har en strategi for vedligehold, regelmæssig uddannelse af medarbejdere eller bedst mulig teknologiudnyttelse.
”Det er rigtig godt at vide, hvor man selv er, og hvor man gerne vil hen, og her hjælper vores score som en form for selvdiagnostisering, der kan være en stor gevinst,” forklarer Merete Nørby, international chefkonsulent hos MADE, med henvisning til, at skemaet afdækker behov, hvorefter MADE vejleder virksomheder om, hvordan de kan arbejde videre, – og hvem det kan være gavnligt at sparre med.
Nye besparelsesmuligheder
Én af de virksomheder, der har gennemført spørgeskemaet og fået gavn af input fra eksperter, er det danske MADE-medlem, BKI Foods. Skemaet var et vigtigt element i forbedringsrejsen for SMV’en fra Højbjerg i Aarhus.
”Vi fremstiller 50 mio. kaffeposer om året. Alt i vores produktion er nu digitaliseret, og vi anvender intet papir. Sammen med ADMA og MADE har vi fået udarbejdet et scan af vores produktion, hvor vi har fået indsigt i områder, vi kan forbedre os de kommende år,” forklarer Ib Hauberg, Factory Manager i BKI og tilføjer:
”ADMA-processen har gjort det muligt for os at se tingene i et nyt perspektiv, hvilket har styrket BKI’s indsats for at inkludere nye måder at se på fremtidige muligheder i virksomheden”.
Ved et ADMA Learning Network i foråret 2021, som MADE var medarrangør af, slog BKI Foods virtuelt dørene op for at vise, hvordan de er ved at forme fremtidens fabrik.
Hvad er ADMA?
ADMA videreføres i et nyt EU-projekt, ADMA TranS4MErs, der skal nå ud til alle EU-lande og i forlængelse af ADMA-scan tilbyde uddannelse og rådgivning til 1.000 virksomheder.
MADE er kernepartner i det udvidede projekt og glæder sig til at videreføre arbejdet fra det gamle ADMA-projekt og til at kunne invitere nye danske SMV’er til at deltage i 2022-24.
ADMA står for ‘Advanced Manufacturing support for SME’s, og projektet startede som et EU-initiativ i 2018.
Formålet med ADMA er et være en one-stop-shop for europæiske SMV’er, så de kan implementere avancerede produktionssystemer og blive fremtidens fabrikker.
ADMA-initiativet havde 14 europæiske partnere, heriblandt MADE og Teknologisk Institut. Blandt andre europæiske partnere er tyske, hollandske og italienske organisationer.
Før du besvarer spørgeskemaet
Dette spørgeskema hjælper dig og din virksomhed med at identificere netop jeres forbedringspunkter i rejsen mod at være en af fremtidens fabrikker.
- Når du logger ind i portalen, skal du vælge mellem et kort og et langt spørgeskema
- Det korte spørgeskema giver dig et overblik over de fokuspunkter, som din virksomhed bør have for at forbedre jeres produktion og produktionsstrategi
- Det lange spørgeskema giver dig og din virksomhed et mere nuanceret og præcis billede af jeres nuværende situation, og hvor I bør fokusere, for at blive en af fremtidens fabrikker.
Hvad kan du forvente?
Når spørgeskemaet er udfyldt, genereres en kort tilbagemeldingsrapport, der kan downloades som PDF og efterfølgende sendes til udfylder af spørgeskemaet samt til MADE
Svarene indgår i anonymiseret form i den danske ADMA-database og indmeldes derudover til den europæiske database
Du kan anvende rapporten som udgangspunkt for en konkret forbedringsindsats f.eks. i samarbejde med en rådgiver/konsulent fra en af MADE’s mange videnleverandører.
Bliv klogere på andre projektmuligheder i MADE her.