Siemens digitale fabrik

Da den tyske kansler Angela Merkel besøgte Siemens fabrik i Sydtyskland, udråbte hun den til fremtidens digitale fabrik. Produktionen er et mønstereksempel på, hvordan Industrie 4.0, den fjerde industrielle revolution, kommer til at ser ud. Nøgleordene i Industrie 4.0 er højere hastighed og lavere pris kombineret med ensartet høj kvalitet.

Produktionen på fabrikken kombinerer den virkelige verden med den virtuelle verden, produkterne kommunikere med maskinerne, og produktionsprocesserne er integreret og kontrolleret via IT. På fabrikken i Amberg får man et indblik ind i en produktion, der er mere fleksibel, producerer flere kundetilrettede produkter og med en højere effektivitet end mange andre produktioner i dag.

En del af MADE Studietur 2016 til Automation Valley bestod af rundvisning på Siemens fabrikken, der ligger cirka en time uden for Nürnberg – i hjertet af Automation Valley. På rundvisningen fik de danske MADE-medlemmer fra større og mindre danske virksomheder, GTS-institutter og universiteter mulighed for at se produktionen helt tæt på. De så, hvordan maskiner, computere og robotter er ansvarlige for 75 procent af værdikæden og de ansatte arbejder tæt sammen med de forskellige teknologier. På trods af at størstedelen af produktionen er automatiseret, betyder det ikke, at medarbejderne forsvinder.

”Fremtiden er, at mennesker og automatisering arbejder sammen i den digitale fabrik.” fortæller divisionsdirektør i Siemens Bjarne Lykke Sørensen. Han fortæller samtidig at den digitale fabrik giver Siemens flere muligheder.

”Siemens har i flere år arbejdet med automatisering, og producer egne avancerede produkter indenfor PLC, PLM, Motion Control og andre automatiseringssystemer. Disse teknologier er grundstenen i den digitale fabrik. De giver mulighed for at producerer produkter af høj ensartet kvalitet, samtidig med at produktionen er fleksibel og omkostningseffektiv. Det gør det muligt for os at tilbyde kunderne konkurrencedygtige priser, selv med produktion i Tyskland,” siger Bjarne Lykke Sørensen.

Mere produktiv og færre fejl

Fabrikken ligger i den lille Bayerske by Amberg og er en del af Siemens Electronics Plant. På rundvisningen blev det flere gange understreget, at Siemens bruger deres egne produkter på fabrikken. Der bliver brugt PLC-udstyr, til at producere PLC-udstyr.

Automatiseringen startede på fabrikken i 1989 og er vokset støt siden. Filosofien har hele tiden været, at man ikke altid skal automatisere, hvad der er teknisk muligt, men hvad der giver økonomisk mening. Det var udviklingen inden for digitalisering af kvalitetskontrollen, der startede arbejdet med dataindsamling. I dag bliver de 50 millioner proces- og produktrelevante data per dag brugt i alle områder af produktionen. Hver komponent får sin unikke stregkode og bliver scannet igennem hele processen. På samme vis bliver digitaliseringen brugt til at guide medarbejderne i de manuelle samleprocesser, der stadig eksisterer.

Alt data bliver samlet i real-tid i et softwareprogram der gør det muligt at hente og se specifik data med bare tre klik. Det giver en enkelt oversigt både på gulvet i produktionen og i udviklingsafdelingen. Dermed er det lettere for ingeniøren at designe nye produkter og simulere fremtidige ændringer i produktionen. Dette sker alt sammen i en digital tvilling af fabrikken. Det har betydet et stort fald i antallet af fejl, som er gået fra 500 per en million handlinger til 11. Dermed ligger kvalitetssikringen på 99,9988 procent.

Modulær produktion

Når man bevæger sig rundt i den digitale fabrik, bemærker man hurtigt, at alle maskiner i produktionen står på hjul og i letopdelige moduler. Det gør det let at omstille til nye produkter, hvilket er nødvendigt, da der i gennemsnit bliver der produceret 120 varianter om dagen. Det bliver også tænkt ind i designudviklingen af produkterne, så der kommer kortere innovationscyklusser. I en intern konkurrence på fabrikken lykkes det et hold medarbejdere at udskifte en hel produktionslinje til et nyt produkt på bare 12 minutter – med samme effektivitet som et Formel 1 pitstop.

Effektivisering og de digitale teknologier har vist sin tydelige effekt ved at give en ni-dobling i udnyttelse af produktionen siden starten i 1989. Og det er med samme antal medarbejdere og i samme bygning. De danske deltagere var også alle spørgelystne, da de gik rundt i produktionen.

”Jeg er meget imponeret over Siemens digitale fabrik. Både deres ni-dobling i produktiviteten med samme antal medarbejdere. Men også, at de er gået fra 500 til 11 defects per million. Grundfos’ produktion bevæger sig til dels i samme retning. I fremtiden skal Grundfos arbejde mere med fleksibel produktion og digitalisering af vores produktionsplatforme. Vi har allerede en del aktiviteter inden for området, men studieturen har givet os mere input,” fortæller Hans Jørgen Klein, Department Head, Technology, i Grundfos, som deltog på studieturen.

Siemens fabrikken producerer 15 millioner Simatic produkter om året. Det betyder at et produkt forlader produktionen hvert sekund på de 230 arbejdsdage om året. For Siemens er den næste udfordring den samme som for alle andre produktionsvirksomheder.

”Den næste udfordring i produktionen for virksomheder er at binde alle systemer i virksomheden sammen. Fra bestilling og produktion til fakturering og servicering, ” afslutter Bjarne Lykke Sørensen.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.