Kombinationer af forskellige gribere i samme robot, en holder til at skifte værktøj undervejs eller en kombination af 2D og 3D vision-teknologi? På MADE Open Lab fik deltagerne indsigt i, hvordan næsten umulige automatiseringsprocesser kan løses.
En skumplade bliver ført rundt af en robot langs en savklinge så den formes til at kunne polstre Arne Jackobsens klassiske 7’er stol. En anden robot griber en bremseklods, og lægger den på et transportbånd. Måske det ikke lyder særligt indviklet – men på MADE Open Lab på Teknologisk Institut den 10. november, fik deltagerne et blik ind i det komplicerede økosystem af sensorer, gribere, lasere og kameraer, der muliggør automatisering af bl.a. disse to processer.
Værktøjer i alle former
Her demonstrerede en række virksomheder deres bud på snedige løsninger.Der blev fremvist værktøjer og applikationer til cobots f.eks. Spin Robotics skrueapplikation designet med en skærm, der automatisk lukker ned rundt om skruen som sikkerhedsforanstaltning. Et andet eksempel er en særlig metalholder fra 4TECH Robotics, som gør det muligt for robotten selv at skifte mellem forskellige værktøjer ved at sætte et værktøj i en metalholder, køre over til en anden metalholder og tage et nyt værktøj på.
En guide: Vælg det rigtige kamera
Længere inde i Teknologisk Instituts haller kunne man også opleve løsninger, der er udviklet – eller er ved at blive udviklet – i MADE projekter.
Hos SBS Friction, der producerer bremseklodser, er udfordringen, at de har 1.500 forskellige varianter af bremseklodser, som de gerne vil have automatiseret bearbejdningen af. I forbindelse med opsamlingen af klodser i uordnede kasser, er det svært for en robot at se, hvilken side der vender op.
Et MADE demonstrationsprojekt hjalp dem til at automatisere plukkeprocessen, med hjælp fra DanRobotics og Teknologisk Institut. Løsningen lød på en scanner med to lasere med hver deres vinkel, til at genkende en bremseklods og matche den med en 3D cadmodel. Et smartkamera kunne efter plukning vurdere, hvilken vej klodsen vendte – et system, der tillader en hurtig cyklustid, og hvor smartkameraet ikke behøver at kende bremseklodstypen på forhånd.
SBS Friction fik i et MADE demonstrationsprojekt hjælp fra seniorkonsulent ved Teknologisk Institut Carsten Panch til at finde den rigtige løsning – og ikke mindst den rette kamerateknologi.
I videoen nedenfor giver Carsten Panch en guide til, hvordan en virksomhed kan vælge det helt rigtige kamera afhængigt af, hvilken proces der skal automatiseres.
Læs mere om SBS Frictions demonstrationsprojekt her.
En kombination af løsninger
Robotten med skumpladen nævnt tidligere er også fra et MADE projekt.
Den blev udviklet til Nordic Foam Group, som indtil videre har skåret skum til manuelt. Udfordringen i at automatisere er, at en robot har svært ved at gribe og formgive det fleksible skum.
I projektet fik robotten derfor hjælp fra nålegribere med 3D-printede montagebeslag samt en laser til at bedømme afstanden fra skumplade til savklinge.
MADE Open Lab
På MADE Open Labs inviterer vi ind i laboratorierne og værkstederne, hvor nye løsninger og teknologier til produktionen udvikles af specialister.