Robotprofessor vinder Grundfosprisen på 1 million kroner

Robotprofessor vinder Grundfosprisen på 1 million kroner

Årets vinder af Grundfosprisen er professor Henrik Gordon Petersen fra Syddansk Universitet, der forsker i nye robotløsninger. I MADE – Manufacturing Academy of Denmark arbejder Henrik Gordon Petersen tæt sammen med danske virksomheder på tværs af brancher og størrelser for at udvikle hyperfleksible automatiseringsløsninger. Blandt virksomheder, der dagligt samarbejder med Henrik Gordon Petersen i MADE, vækker nyheden glæde, for samarbejdet med den dygtige forsker er værdsat.

”For Henrik er det helt naturligt, at produktionsforskning forgår ude hos os i virksomhederne, og at vi deler viden på tværs af brancher. Det styrker os i virksomhederne og sikrer resultater, der kan bruges til at forbedre Danmarks konkurrenceevne. For Henrik handler robotforskning også om, hvordan produktionsmedarbejdere i fremtiden indgår i et meget tættere samarbejde med de nye teknologier”, siger Jesper Freltoft, Vice President i Terma.

Temaet for årets Grundfospris var Produktions- og robotteknologi, og prisen blev uddelt af Poul Due Jensens Fond. Grundfosprisen på 1 million kroner er uddelt siden i 2001 med det formål blandt andet at stimulere og anerkende forskning i fremsynede løsninger inden for det tekniske område.

”Jeg er overordentlig glad, stolt og beæret over at modtage Grundfosprisen 2015. Jeg er også meget glad for den yderligere fokus, som dette giver på robotteknologi, idet dette område er af meget stor vigtighed for dansk produktions fremtid”, siger prismodtageren Henrik Gordon Petersen.

Henrik Gordon Petersens forskningskarriere har et tydeligt fokus på, at forskning skal gøre en forskel i danske virksomheder. I MADE leder Henrik Gordon Petersen temaet ”hyperfleksibel automation”, hvor han sammen med en gruppe ph.d.er og forskningskolleger fra blandt andet SDU og AAU, arbejder på nye automatiseringsløsninger. Robotterne skal være billige og lette at opstille, så de kan klare hyppig introduktion af nye produkter. Og virksomhederne efterspørger robotløsninger, der passer til de små serieproduktioner.

”Et kendetegn ved Henrik er han enestående evne og vilje til at samarbejde uden for universitetet. Det bringer hans forskning ud, så mange får gavn af det. Og mange års erfaring i det fynske robotmiljø har givet ham en enestående indsigt i industriens udfordringer. Henrik har været en vigtig del af den udvikling, som har gjort Odense – og Danmark – blandt verdens førende inden for robotteknologi”, fortæller Esben Østergaard, teknisk direktør hos Universal Robots.

Henrik Gordon Petersen har længe været en del af Fyns industrielle økosystem omkring robotter, hvor han i starten af karrieren løste opgaver for Odense Stålskibsværft med svejserobotter. Udgangspunktet er hans store passion for matematik, som han kombinerer med fokus på problemløsninger, der gør en forskel for slutbrugeren og også genererer nye virksomheder.

”Profiler som Henrik Gordon Pedersen er helt afgørende i dansk produktionsforskning. Det skal være på internationalt niveau, og det skal afspejle den passion og indsigt i at gøre en forskel i de danske virksomheder. Henrik er en af de ni MADE-forskere, der er med til at gøre en forskel for opbygning af et stærkt økosystem omkring produktion i Danmark”, siger MADE’s direktør Nigel Edmondson.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.