Fra bleer til kødbakker: RC Plast vil upcycle genbrugsplast og ind på kæmpe marked

Politisk bevågenhed og krav til plastemballage gør, at kunderne står i kø, hvis RC Plast kan levere genbrugsplast til indpakning af fødevarer. Virksomheden arbejder hårdt på at sparke døren ind til det nye marked og er kommet første skridt på vejen.

Genanvender vi 1 kg plastik, sparer vi atmosfæren for ca. 1,5 kg CO2. EU lægger derfor op til høje krav om at erstatte ny-plast med genbrugsplast – blandt andet i emballage til fødevarer.

”Det bliver virkelig nogle skrappe krav, vi kommer til at møde på bæredygtighed i industrien i de kommende år. Det gælder for eksempel den nye emballageforordning, som vil stille krav til mængde genanvendt materiale i emballagen,” siger Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri.

EU Kommissionen forhandler netop nu om et forslag, der stiller krav til, at fødevareemballage af plast skal være fremstillet af minimum 30 pct. genanvendt materiale inden 2030. Kravene lægger et hårdt pres på industrien – ikke mindst på at skaffe det nødvendige genanvendte plast.

RC Plast opkøber spildplast fra industrien for at omdanne det til ny brugbar genbrugsplast. De har nu igangsat et projekt, hvor produktionsspild fra plastleverandører, der leverer til hygiejneindustrien, skal upcycles. Populært sagt skal plast fra bleproduktion blive til kødbakker og filmen rundt om din broccoli i stedet for havestole.

Ifølge udviklingsingeniør hos RC Plast Dennis Lyhne er potentialet enormt, da der i dag ikke er nogen genbrugsplast til fødevarer at få.

Det skyldes for det første, at virksomheder selv gode til at genbruge deres produktionsspild, og for det andet at ingen ifølge Dennis Lyhne hidtil er lykkedes med at genbruge plast til fødevareplast i stor skala. Det er på trods af der alene i Danmark blev indsamlet 71.000 ton emballageplast i 2020.

Samtidig er kunder til genbrugsplast til fødevareemballering i høj kurs hos RC Plast, fordi de er en pålidelig kundegruppe – blandt andet på grund af kommende EU-krav.

Problematiske stoffer

”Øgede omkostninger pga. energikrisen får vores kunder til at shoppe mere rundt. Og når nogle dumper prisen på nyproduceret plast, køber de den i stedet for vores genbrugsplast. Derfor vil vi differentiere os i markedet og gå efter de kunder, som forpligter sig til at bruge genbrugsplast,” siger Dennis Lyhne.

RC Plast har taget første skridt i projektet gennem et MADE Materiale Demonstrationsprojekt, hvor FORCE Technology har hjulpet med at analyseret indholdet og omfanget af potentielt problematiske tilsætningsstoffer i plasten som skal upcycles fra hygiejneindustrien.

Plasten kommer fra en plastfiberproducent, der producerer tynd plasttråd, som væves til f.eks. bleer, vådservietter og hygiejnebind.

Råplasten, virksomheder anvender, er egnet til fødevarer, men i produktionsprocessen bliver der tilsat spindeolier, der gør at plastfibrene glider nemmere i væveprocessen. I alt bruges der 34 forskellige olier, som FORCE Technology har lavet en toksikologisk vurdering af.

”Producenterne af spindeolierne har i fortrolighed oplyst, hvilke stoffer de indeholder, og jeg har vurderet, om de er problematiske i forhold til at kunne genanvende plasten til fødevareplast,” forklarer Jens Sinding, chefkonsulent hos FORCE Technology. Ifølge ham er resultatet overvejende positivt for RC Plast. Nogle af stofferne kan uden videre indgå i fødevareplast, da de er tilladt og ikke er omfattet af restriktioner, mens andre skal holde sig under bestemte grænseværdier. Derudover er der stoffer, som ikke er tilladt i fødevareplast, og som derfor udelukker nogle råvarer eller kræver mere analyse.

Projektet er et ‘proof of concept’

De problematiske stoffer behøver nemlig ikke at være en showstopper for RC Plasts jagt på et nyt forretningsområde.

”MADE-projektet har i høj grad handlet om, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre for en uafhængig tredjepart som FORCE Technology at få oplyst og vurdere indholdet af stoffer i spindeolier til en af vores leverandører. Nu er næste skridt at analysere, hvad der sker med de problematiske stoffer i vores procesanlæg, hvor temperaturen når op på 230 grader. Det kan være, at de slet ikke er til stede i vores slutprodukt,” siger Dennis Lyhne og tilføjer, at RC Plast dog næppe ville gå videre, hvis flertallet af stofferne i spindeolierne var problematiske.

Dette ‘proof of concept’ er ifølge Dennis Lyhne vigtigt, fordi tilsvarende toksikologiske vurderinger også kan blive gennemført med andre og større leverandører, og det vil være nødvendigt for at sikre tilstrækkeligt med plast til, at fødevareplast kan få sin egen produktionslinje hos RC Plast.

”Selv hvis vi får produktionen op at køre i fuld skala, vil den nærmest ikke kunne ses i det store billede. Plastmarkedet til fødevareindustrien er gigantisk, men hvis vi kan være med til at prikke hul på det med genbrugsplast, vil det have kæmpestor værdi for os. Både forretnings- og markedsføringsmæssigt,” fastslår Dennis Lyhne.

RC Plast

RC Plast afhenter, sorterer, modificerer og sammensætter alle former for produktionsspild. Den forarbejdede genbrugsplast leveres som kundespecifikke granulater til plastindustrien i Skandinavien og Europa. RC Plast ligger i Varde i Sydvestjylland og har 26 medarbejdere.

MADE Materiale Demonstrationsprojekt

Med et MADE Materiale Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed (op til 250 fuldtidsmedarbejdere) få op til 95.000 kr. i støtte til at løse en udfordring, afprøve ny teknologi eller nye materialer i produktionen. Resultatet kan være optimering af alt fra kvalitetskontrol til produktionstid eller overfladebehandling af materialer.

Denne artikel er bragt i Børsen Industri i en særudgave , hvor en række cases fra bl.a. MADE viser forskellige veje til fremtidens grønne produktion.
Læs hele Børsen Industri her.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Video
Artikel