Slut med at lede efter rammer i produktionen: QR-koder hjælper med at finde materiel og reducere nedetid

Med QR-koder skal NS System’s medarbejdere ikke længere lede efter materiel og de får besked om udtjent materiel og mindsker nedetid. Ny IoT-løsning udviklet i MADE Digital optimerer SMV’ens forsyningskæde.

Hvis du har en skjorte, arbejdstøj eller sportstøj med et firmalogo, er det tryk højst sandsynligt produceret hos NS System i Frederikshavn.

Virksomheden er blandt Nordeuropas største inden for tryk og broderi til og på tekstiler, og den mest benyttede teknik er seriegrafisk transfer, hvor et logo, en tekst eller et motiv trykkes på specialpapir eller folie, hvorefter det kan overføres på tekstil ved hjælp af en varmepresser.

Det er langt mere effektivt end tidligere. Når det er fuldt oppe at køre, vil det spare 3-4 mandetimer pr. skift og dermed halvere tiden, der bliver brugt på at finde rammer.

Niels Rask, Administrerende direktør for NS System

Trykningen sker ved at presse farve igennem et finmasket væv, der er spændt ud på en ramme, og med adskillige produktionslinjer kan der være flere hundrede rammer i gang på samme tid og 20-30 rammer ved en enkelt maskine.

”Vi vækster og har i de seneste år investeret i effektivisering og automatisering. Medarbejderne påpegede, at der blev spildt meget tid på at lede efter rammer under produktionen,” siger Niels Rask, som er administrerende direktør for NS System.

Om NS System A/S

NS System ligger i Frederikshavn og er en af Nordeuropas største producenter af tryk og broderi til og på tekstiler.

Den familieejede virksomhed har 60 medarbejdere og tilbyder bl.a. transfer, broderi og vævede mærker, påsætning af logo samt beklædning, kasketter, huer, tasker og paraplyer.

Har været MADE-medlem siden 2016 og arbejdet med QR-koder er sket under temaet Smarte Fabrikker i forsknings- og innovationsplatformen MADE Digital.

MADE Digital er et forsknings- og innovationsprogram i MADE, der blev etableret i 2017 for at accelerere den digitale transformation af danske produktionsvirksomheder. MADE Digital er en dansk pendant til Tysklands Industrie 4.0, og skræddersyet til danske forhold.

I alt har NS System cirka 350 rammer til seriegrafisk transfer, som har deres plads i rack, hvor man kan bladre i dem ligesom plakater i en plakatbutik. Men når en ramme ikke er på den rette plads i racket – eller slet ikke er sat tilbage – kan rammejagten og dermed tidsspildet begynde.

I MADE projektet anbefalede og udviklede FORCE Technolgy en IOT-løsning med QR-koder til NS System, som nu er i gang med at integrere en løsning, hvor et ordrenummer får tilknyttet specifikke QR-koder og dermed de rammer, som skal anvendes til den givne produktion.

Vi halverer tiden på rammejagt

NS System adresserede det svage led i virksomhedens forsyningskæde i MADE Digital, hvor FORCE Technology blev tilknyttet som GTS-institut.

I første omgang blev det overvejet at montere en RFID-chip på hver ramme. Et RFID-tag er et objekt som kan påsættes eller inkorporeres i et produkt, dyr eller en person for senere at kunne bruges til identificering via radiobølger. Chip-baserede RFID-tags indeholder siliciumchips og radioantenner.

FORCE Technology vurderede dog, at chippen ville være sårbar over for de stød, som rammen får under en travl produktion, ligesom den også har et batteri, som skal skiftes. Og hvis RFID-chippen på en ramme først var ‘død’, ville RFID-læseren ikke kunne registrere den.

Den udfordring er der ikke med en QR-kode, som et kamera altid kan scanne, hvis det kan se og læse koden. Derfor anbefalede og udviklede FORCE Technology en IoT-løsning med QR-koder til NS System, som nu er i gang med at integrere en løsning, hvor et ordrenummer får tilknyttet specifikke QR-koder og dermed de rammer, som skal anvendes til den givne produktion.

Et fastmonteret kamera scanner kontinuerligt QR-koderne på rammerne i rackene.

Et fastmonteret kamera scanner kontinuerligt QR-koderne på rammerne i rackene, og da hver ramme samtidig har et unikt nummer, vil produktionsstyringssystemet f.eks. kunne anvise medarbejderen at tage ramme 27, som står i rack 4.

”Det er langt mere effektivt end tidligere. Når det er fuldt oppe at køre, vil det spare 3-4 mandetimer pr. skift og dermed halvere tiden, der bliver brugt på at finde rammer,” estimerer Niels Rask.

QR-koder giver produktionsdata

Før QR-koderne blev der spildt meget tid på at lede efter bestemte rammer i produktionen.

Ikke alene vil løsningen reducere ledetid – på sigt kan den også reducere nedetid. En ramme indgår i en cyklus, hvor vævet i den bliver vasket efter et tryk og gjort klar til næste tryk i en rammelinje. Men vævet holder kun til et vist antal cyklusser, hvilket som regel afslører sig ved, at det går i stykker i trykmaskinen og derved forsinker produktionen.

”Derfor har vi også monteret et kamera på rammelinjens rammevasker, som scanner QR-koderne. På den måde bliver det talt, hvor mange gange en ramme har været brugt og opnår data om, hvor mange cyklusser vævet kan holde. Det er tanken, at medarbejderen ved rammemaskinen på baggrund af de data skal styre, hvilke typer af opgaver, som rammerne bliver genbrugt til, efterhånden som vævet bliver slidt, og til sidst kassere rammen, inden vævet går i stykker i en trykmaskine,” forklarer Niels Rask og ser yderligere perspektiver i IoT-løsningen med QR-koder:

”Vi har også fremtidsplaner om at anvende MIR-robotter (Mobile Industrial Robots, red.), som styret af QR-koder skal hente brugte rammer og læsse dem ind i rammelinjens rammevasker,” fortæller han.

Direktøren for NS System ser frem til at fortsætte MADE projektsamarbejdet.

”Selvom samarbejdet har været en del berørt af denne corona-tid, har vi haft et rigtigt fint samarbejde, hvor vi er blevet mødt af kompetente folk og har fået anskueliggjort fordele og ulemper ved RFID og QR. Det her er et supervigtigt og superrelevant projekt for os, og den løsning, vi har fået, er 100 procent brugbar,” understreger Niels Rask.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel