Q&A med robotekspert

Professor Henrik Gordon Petersen er leder af temaet "Hyperfleksibel automation" i MADE.

Hvad er din baggrund?
Jeg er kandidat i matematik med sidefag i Fysik. I 1989 fik jeg min ph.d. i Anvendt Matematik. Siden da har jeg primært arbejdet med robotteknologi.

Hvorfor er automation vigtig for danske virksomheder?
Med øget automation kan virksomhederne sænke omkostningsniveauet, det er lettere at øge graden af digitalisering, der er en øget procesforståelse, og det forbedrer arbejdsmiljøet. Derfor er automation et vigtigt middel til at holde produktion og produktionsarbejdspladser i Danmark

Hvad er udfordringen som I skal løse i jeres arbejdspakke?
Vi vil øge fleksibiliteten i automationsløsninger. Visionen er ultimativt, at robotter ”indsættes” i produktionslinjer på samme måde, som mennesker bevæger sig rundt i fabrikker. Vi håber med vores forskning at øge mængden af opgavetyper, som kan automatiseres. Samtidigt vil vi koble forskning i andre projekter til MADE-netværket og dermed udbrede viden om automation.
Målet er en hyperfleksibel robot. Det vil sige, en robot som er fleksibel over for dens opgaver, nem at flytte rundt og hurtig at omstille for produktionsmedarbejderen.

Skal I opfinde nye robotter eller optimere nuværende robotter?
Vi arbejder primært med at optimere funktionaliteten af robotsystemer. Til en vis grad er det også at udvikle udstyr til robotter. Vi lægger vores vægt på software og optimering.

Hvilke virksomheder samarbejder I med?
I MADE Arbejdspakke 8 er der både slutbrugere af automation såsom Terma, Danfoss og Danish Crown, og teknologileverandørerne som RoboTool, Attec, Universal Robots og Technicon. Det hele er så forbundet af ph.d.erne i MADE. Det er vigtigt at have begge typer virksomheder, da forskningsprojekterne skal indlejres i eksisterende teknologier og afprøves hos slutbrugerne i den virkelige verden.

Hvem vil få gavn af forskningsresultaterne?
Forhåbentlig en meget stor del af danske produktionsvirksomheder. Derudover forhåbentlig nye teknologibaserede virksomheder, som kan videreudvikle de teknologier, vi kommer frem til, til gavn for flere.

Er der begrænsninger for, hvor man kan automatisere i produktionen?
Alt afhænger jo af business case. Det er en udfordring, at slutbrugerne, som er virksomhederne, ofte kun er villige til at indregne lønbesparelser og ikke de øvrige fordele, som opnås ved automation.

Hvilken rolle kommer produktionsmedarbejderen til at spille i fremtiden?
Produktionsmedarbejderen vil have viden om processen, som robotten skal løse, og dermed være den, som kan betjene robotten. Robotter skal være nemmere at betjene, således at det netop er processen, som er det væsentlige. Derudover er der opgaver, som produktionsmedarbejderen løser i samarbejde med robotter eller sideløbende. F.eks. fordi disse opgaver ikke vil være rentable at automatisere.

Hvorfor er Odense blevet et robot-centrum i Danmark?
Det skyldes nok oprindeligt et banebrydende samarbejde i 1990’erne, mellem universitetet og Lindø-værftet. Det ledte til dannelsen af en række virksomheder i Odense-området. Sidenhen har dette også været et indsatsområde i regionen. I al beskedenhed mener vi selvfølgelig også, at vores forskning på Syddansk Universitet har spillet en vigtig rolle. Et godt netværk via RoboCluster og Teknologisk Institut har også været vigtigt.

Hvis en virksomhed gerne vil introducere robotter i produktionen, hvor skal de så starte?
Hvis blot de vil have lidt rådgivning, kan de f.eks. henvende sig til Teknologisk Institut, hvor Anders Billesø Beck hjælper virksomheder, som vil automatisere. Hvis virksomhederne har sonderet, og opdaget at deres opgave ikke synes at kunne løses med standardteknologi, er de også velkomne til at kontakte mig.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.