Offline produkter bliver online med QR koder

”Med fremtidens teknologier kan vi udjævne Kinas konkurrencefordelene, og bevare vores IP-rettigheder på plastprodukter. Heldigvis er fremtiden lige om hjørnet ” fortæller direktør Guggi Kofod, da jeg besøger ham på Inmolds adresse i Lyngby.

Inmold har siden 2007 arbejdet med forskellige former for ”coating” metoder og sprøjtestøbningsteknologier. I MADE arbejder virksomheden med at udvikle en unik teknologi, som vil gøre det muligt at lægge individuelle QR-koder på hvert sprøjtestøbt emne. Selv i store serier. Hvis det skal gøres i dag, ender man ofte med at tilføje yderligere 2-3 arbejdsgange mere, efter emnet er blevet produceret.

”Med individuelle QR-koder får vi en øget sporbarhed. Det giver helt enkelt en bedre garanti som det første, men det gør også, at hvis der er et problem med et emne, så kan man tilbagekalde enkelte emner i stedet for hele serien, ” fortæller Guggi Kofod.

InMold er en del af MADE’s arbejdspakke tre ”3D print og nye produktionsprocesser”, der ledes af professor Hans Nørgaard Hansen fra DTU. Her arbejder de tæt sammen med andre virksomheder og ph.d.-studerende om at finde fremtidens teknologi, som kan styrke danske virksomheder.

Inmold fik ideen til QR-koderne for 1½ år siden, og nu er virksomheden så langt i processen, at de har et proof-of-concept:

”Vi ved, at man kan opnå en optisk kontrast-effekt ved at ridse i overfladen. Vi har for nyligt bevist, at det kan lade sige gøre manuelt. Det næste skridt er så at automatisere processen og samtidigt gøre den hurtigere. Det handler helt basalt om strukturforståelse. Vi fræser den kodegivende overflade i støbeformen, og kan dermed styre strukturerne i overfladen på plastikemnet. ”

Første skridt på vejen

Der er mange udfordringer ved at give individuelle QR-koder på hvert sprøjtestøbt emne, men Inmold er allerede kommet de første skridt på vejen, hvilket har afledt nye teknologier.

Den nyeste teknologi som lige er kommet på markedet, er muligheden for at tilføje hologrammer allerede i støbeformen. Det gør det muligt at give alle emner et hologram, uden det kræver efterbehandling, sværte eller ekstra coating. Alternative teknologier som bliver brugt i dag, er f.eks. klistermærker eller et nikkelfolie, men disse er ofte ikke så holdbare og kun brugbar på flade emner.

”Vores hologrammer giver samme sikkerhed som et vandmærke på en pengeseddel. Fordelen er, at vi ved hjælp af en glasbelægning, kan lave hologrammer, som er meget holdbare i støbeformen. Derfor kan vi lave mere end 100.000 skud, selv på krumme emner, uden at hologrammet mister kvaliteten. Vi kan også lave hologrammer på bredbanet folie til indpakning. ”

På samme måde som de fremtidige QR-koder vil øge sporbarheden, så sikrer hologrammet i sprøjtestøbeform, at kopibeskyttelsen bliver lettere. Det vil f.eks. være muligt for virksomheder at lave et hologram på et integreret produkt, så man sikrer sig mod kopiprodukter. 

Hologrammet kan laves ned på størrelse på et hår, så det er umuligt at se med det blotte øje. Det vil også være

muligt at lave det ovenpå en ru overflade, så en ”vorte” får sit eget hologram.

”Vores arbejdet med at lave hologrammer i sprøjtestøbte emner er bare det første skridt mod en mere individuel løsning til hvert emne. Hvis samarbejdet med MADE bliver endnu tættere, så er vi ikke langt fra at have QR-teknologien klar. ”

Fra universitetsprojekt til ”internet of things”

Virksomheden Inmold blev startet efter et universitetsprojekt på Danmarks Tekniske Universitet, og Guggi Kofod har også selv en baggrund i forskningsverden. På samme måde forsøger MADE at lave en stærk kobling mellem forskningen og virksomhedernes udfordringer.

”Den forskning, vi laver med QR-koder i Inmold, er mulig fordi MADE skaber forbindelsen og åbner op for at virksomheder samarbejder på tværs af brancher og størrelser. I vores arbejdspakke har LEGO hjulpet os utroligt meget. De har været med til at udvikle og teste koncepterne, som de ph.d.-studerende har arbejdet med.”

I et større perspektiv vil MADE-forskningen omkring de individuelle QR- koder i sprøjtestøbte emner være en del af ”internet of things” og ”Industrie 4.0”, som mange produktionseksperter nævner som en vigtig del af fremtidens produktion. Med QR-koderne vil det være muligt for forbrugeren at scanne et plastikemne med sin telefon for så at kunne se en brugermanuel, skrive noter om ens eget produkt eller måske se hvilken skraldespand, produktet skal i til genbrug.

Dermed bliver hvert emne koblet på internettet og digitaliseret, lige meget hvor i verden, det er.

”Med vores teknologi kan du give hvert emne sin egen hjemmeside. Dermed tager vi produkter, som før var offline, online og skaber nye muligheder for danske virksomheder, ” forklarer Guggi Kofod.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.