Nye potentialer med 3D-print

Hvad betyder det for min virksomhed, hvis jeg kan begynde at 3D-printe mine produkter? Kan jeg printe forskellige materialer ind i samme genstand? Og hvordan påvirker den nye teknologi mine muligheder inden for salg og marketing? Det og meget mere fik deltagerne på MADE´s innovationsworkshop om 3D-print svar på.

Den 18. juni 2014 holdt MADE den første af flere innovationsworkshops, der har til mål at løfte niveauet af videnspredning i den danske industri og produktionsforskning. Workshoppen havde fokus på 3D-print, som er en teknologi, der for alvor tager fart i disse år; flere og flere bruger teknologien til at lave prototyper og produktionsvirksomheder bliver i stigende grad opmærksomme på, at teknologien er en reel spiller at tage ind i produktionen. Det var netop udgangspunktet for workshoppens i alt 36 deltagere.

Ifølge Asger Laurberg Vig, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut, rummer 3D-print et særligt stort potentiale inden for produktudvikling, som han håber, virksomheder vil udnytte til at styrke den danske konkurrenceevne:

”3D-print skaber rammerne for en helt ny type skræddersyede produkter, som det ikke før har været muligt at fremstille med traditionelle produktionsteknologier. Vi ser lige nu, at der kommer en masse nye 3D-print materialer og fremstillingsprocesser, som fremover gør det muligt at printe forskellige materialer i samme emne og integrere komponenter, som f.eks. sensorer, kameraer og batterier i printet. Derfor kan vi skabe helt nye og anderledes produkter, ” udtaler han.  

Teknologisk Institut, der er MADE-medlem, var værter for workshoppen og bidrog foruden lokaler med ekspertviden om 3D-print. De kompetente oplægsholdere gav deltagerne indblik i fordele og muligheder med brugen af 3D-print samt de udfordringer, der stadig gemmer sig i teknologien. Kvalitetssikring og kontrol af tolerancer i 3D-printede genstande var på tapetet som et af de helt store udfordringer, mens muligheden for at lave brugertilpassede produkter blev betragtet som et af de områder, hvor Danmark kan positionere sig ved hjælp af teknologien.

Innovative processer der rykker på bevidstheden

Med afsæt i den nytilegnede viden om 3D-print og hvor teknologien befinder sig i dag, blev deltagerne bedt om aktivt at reflektere over, hvilke potentialer og muligheder, der gemmer sig bag teknologien i deres egne virksomheder. Dette foregik i forskellige processer, faciliteret af innovationskonsulenter. De udfordrede og inspirerede deltagerne til at se, hvor 3D-print kan bruges i forskellige trin af deres virksomheders interne og eksterne værdiskabelsesprocesser. For Jens Hinke, udviklingsdirektør i SP Group, gav dagens processer især stort udbytte i forhold til videndeling:

”Når vi møder intelligente mennesker som i dag – både oplægsholderne og de andre deltagere – så netværker vi. Og hvis vi skal hæve teknologien i Danmark – og det skal vi, hvis vi skal overleve som producerende land – så kan det ikke nytte noget, at man tror, man skal opfinde alt fra bunden selv. Den her networking er simpelthen væsentlig, ” understregede han og forklarede videre, at SP Group ser store fordele i 3D-print teknologien og derfor ønsker at holde sig opdaterede på teknologien og dens muligheder:

”Vi ser virkelig muligheder i 3D-print. Teknologien er nu ved at være moden til at opfylde individuelle behov, hvilket vil sige produktioner, hvor man accepterer en relativ høj stykpris, tilpasset den enkelt bruger. At give folk lov til at sætte deres eget præg på et produkt eller tilpasse et produkt til kundes specielle behov, er områder, hvor vi i Danmark kan konkurrere med globale markeder, for her handler det om at kunne levere varen hurtigt, selvom den er specialdesignet. Det kan de ikke i Kina. Så der ligger altså et marked og det er grunden til, at vi gerne vil stifte mere bekendtskab med teknologien. Og det synes jeg virkelig vi har gjort i dag. Det har været nogle virkelig spændende og alsidige oplæg, som har styrket min viden på området og bestemt rykket min bevidsthed på området, ”.

MADE ser videre 3D-print teknologien som en mulighed for at lave produkter med en lavere stykprisenhed end man har i mange produktioner i dag, og opfordrer derfor samtlige brancher til at holde øje med teknologien. I sidste ende kan den vende op og ned på den måde vi tænker produktion på, og være med til at bibeholde og føde nye produktionsarbejdspladser i Danmark.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.