Innovative medico-startups, grønne alternative materialer, nummerplader til droner, lag af sensorer til en saddel og i det hele taget unikke, smarte løsninger. Mød de femten startups, der er en del af programmet Future Manufacturers.
Entusiasmen er til at mærke på. 15 startups står i en hestesko og skiftes til at pitche, imens prototyper rejser gennem menneskerækken af nysgerrige øjne og hænder.
Prototyperne byder på en kavalkade af forskellige indtryk fra en vest til at tracke hjerterytme til en padelketcher af genanvendt plast – for ikke at nævne en tynd slags ”sadelmåtte” til at holde øje med en rytters position på en hest. Alligevel er der en stærk fællesskabsfornemmelse.
“Det er ligegyldigt, om ens produkt er helt simpelt eller super kompliceret, så har vi alle en masse af de samme spørgsmål. Det har været super godt at tale med andre i samme situation og blive en del af det her fællesskab,” siger Anton Møller, medstifter af Stan Solutions.
Fællesskabet er samlet i Future Manufacturers-programmet, som MADE, DI Produktion og Industriens Fond står bag. Fællesnævneren for dem er, at de står på tærsklen til at sætte deres innovationer i produktion.
Det gælder også Stan Solutions, som har opfundet et feedback system til at forbedre ergonomien på kontoret. Anton Møller introducerer systemet for sine mediværksættere med ordene ”Mød Stan”, hvilket giver god mening, da systemet tager form af en lille rød mand, som falder sammen, når man har siddet ned for længe.
Små revolutioner i medicobranchen
De mange startups er samlet i anledning af en Kickoff Camp, som sender Future Manufacturers holdet ud af starthullerne med netværk, pitches og oplæg i uformelle rammer.
Flere iværksættere kan spejle sig i hinanden – ikke kun fordi, de er på tærsklen til produktion – men også fordi de deler branche eller produkttype. Det gælder for eksempel medico-branchen, som flere kom fra, herunder NeoCare Nordic ledt an af Kristine Kuni Buccoliero. NeoCare Nordic skal til at producere produktet CareFold.
CareFold er en avanceret slynge, der gør det muligt for inkubatorbørn at komme op til deres forældre og blive holdt, hvilket – udover at være rart for forældre og barn – øger barnets chance for at overleve. Ifølge studier med op til 32 pct. forklarer Kristine Kuni Buccoliero, imens hun viser prototypen frem.
”Lige nu ved vi præcis, hvad vi vil producere, men vi mangler at finde den rette måde at producere det på,” slutter hun sit oplæg af.
Nye, grønne materialer
Også genanvendelse af materialer og skabelsen af nye materialer var et tema. Iværksættere med grønt blod på tanden delte viden på kryds og tværs efter at have opdaget deres mange fælles problematikker med at udvikle et nyt materiale.
En af dem er Insutex, hvor de to stiftere Josefine Louise Schwarz Bonde og Matti Grau har kombineret deres indsigt i henholdsvis detail- og byggebranchen til at udvikle et isoleringsmateriale af brugt tøj.
”Vi har netværket en masse, for der er masser vi kan hjælpe hinanden med, selvom vi ikke arbejder sammen. Vi kommer helt sikkert til at tale mere med dem, der også bruger tekstilaffald, også efter det her event,” forklarer Matti Grau.
CE-mærkning, droner og eksperter
En populær mand i campens pauser var CTO i startuppen AirPlate Troels Andreasen. Han har netop været igennem en CE-godkendelse med AirPlate’s produkt: En slags nummerplade til droner, som afslører, hvem der flyver dronen. Noget, der nu er et krav til alle producenter af fremtidige droner.
Som leder af Future Manufacturers-programmet Anders Sparre indledte dagen med:
”Der er måske en person i det her lokale, som var i din situation for en måned eller to siden, som kan hjælpe.”
Det viste sig, at mange i lokalet skal til at få deres produkter CE-mærket, og den person er Troels Andreasen – som gladeligt delte ud af sin viden. Det samme gjorde Seniorchefkonsulent i Dansk Industri Mette Peetz-Schou, som holdt et oplæg på dagen om samme brandvarme emne.
Nysgerrig på hvad alle de andre startups i programmet vil sætte i produktion?
Se alle startups i Future Manufacturers her: