Mød 12 startups i startblokken til at producere nye, spændende produkter

På Kickoff Camp mødtes 12 startups, der skal have hjælp til at komme godt i gang med at producere alt fra detektorer til lakselus til sæbe af brugt madolie til 3D-print med mikrometer præcision. Mød det nye hold af startups i Future Manufacturers-programmet her.

Kigger vi et år ud i fremtiden vil der sandsynligvis være flere produkter fra det nye Future Manufacturers startupteam på hylderne i det industrielle Danmark.

De i alt 12 startups udgør andet hold, der skal gennem startupprogrammet Future Manufacturers, der skal gøre dem i stand til at gå fra en prototype i hånden til et produkt på hylden. Det skal ske gennem virksomhedsbesøg, Springboards med eksperter der gransker ens design og forretningsplan, arrangementer om alt fra bæredygtigt design til patentbeskyttelse og meget mere.

Læs om det første hold af startups i Future Manufacturers her.

Mød de 12 startups

De 12 startups spænder vidt og bredt: Fra avancerede måleværktøjer til at detektere lakselus i et havbrug til en jakke, der kan berolige særligt sensitive mennesker i større folkemængder.

På Kickoff Camp pitchede de deres idé for hinanden og fik et fælles startskud for produktionsrejsen.

Lad os tage et nærmere kig på dem hver især.

Vrang Vision

De første i den varme stol på campen var to af programmets yngste deltagere: Julie Knopp Hansen og Maria Jakobsen. Sammen har de skabt Vrang Vision, som skal hjælpe særligt sensitive mennesker i en hverdag, der kan byde på store menneskemængder og højt tempo, når man rammer togperronen, fodboldkamp eller måske festivalen. Med fokus på sensorisk velvære og tyngde, som kendt fra for eksempel kugledyner, skal en særligt designet jakke skabe ro i kaosset.

”Vores navn Vrang Vision afspejler, at vi har fokus på vrangsiden af mennesket – det, der vender indad, som man ikke kan se som for eksempel det at være særlig sensitiv,” siger medstifter Maria Jakobsen.

EVEWAVE

Startuppen EVEWAVE blev præsenteret af medstifter Kathrine Snabe. EVEWAVE vil gøre transport af varer grønnere ved at reducere emballageaffald og samtidig gøre det lettere at tracke ens varer. Det skal ske med en palle af genbrugsplast med en indlejret IoT-komponent, der tracker pallen. EVEWAVE tager pallerne retur efter brug med målet om at genanvende dem igen og igen og igen.

”Vi mener, de kan genanvendes op mod 2.000 gange, men lige nu laver vi Life Cycle Analysis (LCA) baseret på 250 genanvendelser,” forklarer Kathrine Snabe.

Allerede nu viser en af Danmarks største virksomheder interesse for startuppens produkt.

O-Robotics

I Odense og Aarhus sidder O-Robotics, der har udviklet en robot til vedligehold af udendørs arealer. Dens kraftige børster er designet til at rydde blade, skrald og sne væk fra asfalterede områder såsom en parkeringsplads eller en forlystelsespark. Robotten kan arbejde uden overvågning fra mennesker og målet er derfor at kunne sætte den løs om natten.

Grounded

Næste produkt, der indtager spotlightet, er en ”overraskende velduftende” kop. Det bemærker flere af de andre startups, idet de dufter til prototypen.

Head of Product Development ved Grounded Thomas Ravn viser kopperne frem. De er lavet af bioplast og kaffegrums, og idéen er at lade industrielt affald indgå i f.eks. kopper eller andet i samme cafe, som affaldet stammer fra. Derved kan en kaffebar få produceret kopper lavet af deres eget kaffegrums. ”De er otte gange mere bæredygtige end et engangspapkrus – så drikker man meget kaffe, løber det hurtigt op,” forklarer Thomas Ravn.

CustomiseMe

Og fra en velduftende prototype til en anden: CustomiseMe upcycler brugt madolie til at producere kosmetiske produkter med og uden parfume. Idéen er at f.eks. en virksomhed eller restaurant kan få produceret hudplejeprodukter fra deres egen brugte madolie og ad den vej opnå en mere cirkulær økonomi.

”Og nej, du kommer ikke til at lugte af pomfritter, ved at tage en af vores produkter på,” som CEO i CustomiseMe Piero Maria Gentilini pointerede med et smil.

Just-measure

Just-measure vil hjælpe vandforsyninger med at pin-pointe kilder til forurening, så de lettere kan undgå den og at skulle lukke brønde. Det sker med et særligt avanceret måleudstyr, som indeholder en række sensorer. Udstyret kan sige præcis, i hvilken dybde forureningen forekommer.

”Så kan man for eksempel se, at forureningen er koncentreret på 57 meters dybde og vælge at lave en boring, der kun går 50 meter ned,” forklarer teknisk chef Per Axelgaard.

DEEWash

DEEWash’ prototype modtog mange nysgerrige og undersøgende blikke. Den er dog endnu for hemmelig til at blive vist i denne artikel, da virksomheden stadig er i sin spæde start, men der er tale om et produkt, der skal gøre det lettere og mere hygiejnisk at vaske hænder med både vaske- og tørrefunktion.

“Rigtig mange får ikke vasket hænder eller får det ikke gjort ordentligt – det vil flere få gjort med DEEWash,” siger medstifter Sofia Dee.

På deres hjemmeside lover DEEWash 40 pct. færre sygedage blandt medarbejdere ved installation af deres løsning.

FP Aquaculture & Ocean Health

Næste prototype på gulvet var klart en af de tungere.

FP AQUA står bag en løsning til at detektere parasitter som f.eks. lakselus, der er en stor gene i særligt havbrug, hvor fiskene svømmer tæt op og ned ad hinanden. Fordi parasitten trives i verdens havbrug, er den også blevet en voksende trussel for havets frie fisk.

Detektoren bruger AI til at spotte parasitter så små, at de endnu ikke kan angribe fisk. Det gør det muligt at dosere gift mod dem præventivt. I dag er der et stort forbrug af gift, fordi man ikke målretter brugen, hvilket Tech Lead i virksomheden Knud Poulsen fortæller, tidligere har ledt til resistens blandt parasitterne.

Mycro3D

Og så til noget mikrometer småt. Mycro3D har udviklet en patenteret 3D print teknologi med en præcision på 2-5 mikrometer med hjælp fra en kompakt og specialiseret laser.

De tilbyder print af små volumener i polymer- og kompositmaterialer som en service. Ifølge CEO i startuppen Martin Voss, tog det 4-14 timer at printe de imponerende, mikrosmå prototypeprint, som gik rundt mellem hænderne på de øvrige startups på campen.

POUL Group ApS

Startuppen POUL udvikler autonome mobile robotter (AMR) til Pharma industrien. I dag er det svært for Pharma virksomheder at finde robotter, der lever op til hygiejnekrav, og mange robotudviklere giver fortabt på opgaven på forhånd. Det har POUL sat sig for at ændre, og de har allerede nu en stor interesseret kunde.

Robotten er endnu ikke patenteret, og derfor har POUL ingen offentlige billeder af den.

Yngvik

Hos startuppen Yngvik vil man producere regenerativ indpakning af restprodukter i fødevareindustrien. Ved at upcycle restprodukterne vil Yngvik erstatte nogle konventionelle pakningsmaterialer produceret af træ og derved reducere skovfældning.

Prototypen, der tog sin tur rundt i hesteskoen af de øvrige startups på campen, var brun, men ifølge CTO Nans Gaunelle kan Yngvik også producere hvidlig indpakning.

Unplugged PV

Og så har vi Unplugged PV. Postdoc Bhushan Patil viste de øvrige startups en lille vifte af forskellige klistermærkelignende prototyper frem – som dog ikke er patenterede og derfor ikke kan vises på billede.

Der er tale om fleksible solpaneler, der kan konvertere kunstigt indendørs lys til elektricitet. Paneler er i stand til f.eks. at oplade mindre elektronik som et løbe-ur. Panelerne kommer i alskens teksturer og kan derfor indgå i alt fra en læderjakke til en bomulds t-shirt.

Du kan ikke producere alene

Én ting gik især igen, når man hørte på vandrørene, hvad deltagerne kunne bruge campen og Future Manufacturers programmet til: netværk.

”Jeg håber at få justeret det, der skal justeres og at vi ved vejs ende har en tredjeparts validering af et produktions-setup. Derudover er det også et mål i sig selv bare at blive en del af det her super inspirerende netværk,” siger Kathrine Snabe medstifter af EVEWAVE og fortsætter:

”Jeg tror, der er en kæmpe værdi i at producere i Danmark, selvom det kræver samarbejdspartnere, der tør satse på en og eksperimentere sammen. Det kan vi få hjælp til at finde her – du kan ikke producere alene.”

Også Vrang Vision havde fokus på netværk:

”Det har været virkelig fedt at opleve, man ikke er alene – vi er flere, der står præcis samme sted,” siger medstifter af Vrang Vision Maria Jakobsen.

Og det virker til, at netværket allerede har givet DEEWash noget godt med hjem i bagagen:

”Vi har allerede fået virkelig meget ud af programmet. Vi har fået en række kontakter til leverandører, og en af de andre startups ser ud til at kunne hjælpe os med et teknisk problem, vi havde,” siger medstifter af DEEWash Sofie Dee.

Se flere billeder fra Kickoff Campen:
Interesseret i at lære de 12 startups bedre at kende og udvide dit netværk i Produktionsdanmark?

FUTURE MANUFACTURERS

I Future Manufacturers-programmet som MADE, DI Produktion og Industriens Fond står bag, får de deltagende startups gennem de næste ca. fem måneder hjælp til bl.a. materialevalg, design for manufacturing, valg af produktionsmetoder og ikke mindst kontakter ud i Produktionsdanmark.

Anders Sparre

Chefkonsulent og ansvarlig for MADE for Startups

Mobil: +45 26 272494
Mail: asparre@made.dk

Andre nyheder

Video
Video
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel