Mere økonomisk værktøjsfremstilling med 3D print

Med 3D print af støbeforme vil plastproducenter kunne sænke produktionstiden og forbedre prototyperne.

Billigere støbeforme

Virksomheder, der sprøjtestøber i plast, vil have den bedst mulige kvalitet – også i pilotproduktionen. Med forskningen i MADE håber virksomhederne at kunne sænke produktionen af nye støbeforme fra 5-7 uger til 1-2 uger. Løsningen, der skal gøre det muligt, er 3D print, som både er billigere og hurtigere end konventionelle fremstillingsmetoder.


Det er dyrt at fremstille værktøjer til sprøjtestøbemaskinerne. Det er komplicererede maskiner, hvor det tager tid at fremstille fine detaljer i messingindsatsen. Det er både hurtigere, lettere og billigere at 3D printe støbeformen. Hvor en støbeform normalt koster 85.000 kroner, koster den 3D printede form 3.500 kroner. Samtidigt er det ca. 70% hurtigere at 3D printe værktøjer end konventionelle metoder.


Udfordringen med 3D print af støbeforme er præcisionen. I MADE tester forskerne forskellige indsatser og materialer for at finde den mest effektive metode at 3D printe i photopolymerer med. Forskerne arbejder både med statistiske modeller og designregler, når de skal finde den bedste måde at 3D printe værktøjer på. De første test viste, at man enten opnåede en høj præcision og dårlig holdbarhed, eller det omvendte. For danske virksomheder er både præcisionen og holdbarheden vigtig.


I foråret 2016 lykkes det forskerne at 3D printe en form, der kunne klare at støbe mere end 2500 emner i en meget lille geometri, som også havde en tilfredsstillende præcision. Hvis geometrien blev tre gange større, kunne formen dog kun klare 116 skud. Målet for virksomhederne i forskning er at kunne 3D printe støbeforme i en høj præcision, der kan klare 10.000 skud. Så bliver det for alvor nyttig i pilotproduktionen og prototype udviklingen af nye plastprodukter.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.