Mere end 30 års erfaring med robotter i produktionen

Toiletsædeproducenten Pressalit har siden 1954 skilt sig ud fra konkurrenterne ved at være førende i at presse sæderne i de rigtige design og høje kvalitet. For at styrke konkurrenceevnen har virksomheden i 30 år systematisk arbejdet på at øge automatiseringen på fabrikken i Ry nær Skanderborg.

”Den sværeste proces, der kræver mest know-how, er støbeprocessen. Alle andre kan også polere, slibe, montere og pakke, så det er vigtigt for os, at det bliver gjort med så lille en lønandel som muligt,” fortæller Pressalit’s Senior Supply Chain Director Henrik Damborg.

Pressalit har arbejdet med robotter siden 1985, hvor de først blev indført for at håndtere slibningen og dermed skabe et bedre arbejdsmiljø for de ansatte. I dag er det sjette-generation af robotter, der håndterer slibningen.

Løser forskelligartede opgaver

Det øgede fokus på automatisering startede i 2000, da ledelsen i Pressalit besluttede, at en større teknologiudvikling var nødvendig.

”Der er ikke et eneste år, hvor vi ikke har indført nye teknologier siden 2000. Løsningerne findes sjældent som standard løsninger, så vi skulle udvikle dem selv”, siger Henrik Damborg. Han blev selv ansat til at lede teknologiudviklingen i Pressalit.

I 2005 introducerede Pressalit deres fuldautomatiske montagelinje med 10 ABB-robotter og 40 visionkameraer. Opgaven, der før var en løntung manuel opgave, bliver i dag løst med en cyklustid per sæde på mellem ni og 16 sekunder. Pressalit kan bruge montagelinjen på ca. 90 varenumre, og da hver serie i gennemsnit er på 250 stk, var hurtige omstillinger et krav.

Som mange andre emner, så er et toiletsæde ikke bare et toiletsæde. Det skaber udfordringer, når der skal udvikles automatiseringsløsninger til en montagelinje. Montagelinjen skal f.eks. kunne håndtere 16 forskellige typer hængsler, 10 forskellige buffere, fem forskellige bøsninger, og 3 forskellige dæmperplatforme. Alle i forskellige farver, materialer og geometrier. Samtidig er der krav til lave takttider og hurtig omstilling, da der cirka sker et skift i timen. Derfor har Pressalit udviklet en fleksibel løsning uden fixturer og med mange typer fødesystemer. Det betyder, at omstillingen i dag varer 5-10 minutter.

”Med vores store variation i emnerne har vi arbejdet meget med standardisering. Det gør det nemt for robotterne at skifte fra emne til emne,” forklarer Henrik Damborg.

Robotterne klarer mere end bare montagen hos Pressalit. På fabrikken er det robotter, der supporterer presning af toiletsæderne, sliber kanterne, montere beslag og så til sidst pakker. De 16 robotter, som Pressalit har til slibning, sørger for at alle emnerne har en ensartet kvalitet, og det stiller store krav til robotterne, da der er mere end 150 formsæt og 300 forskellige emner. Fræsningen bliver klaret i otte robotceller, hvor sæderne bliver taget direkte fra pressen af en robot, der så fræser de indvendige skarpe hjørner, helt uden brug af visionsystemer.

Robotter til gevindrulning og svejsning

Robotterne er også med til at lave dele, der bruges i montagen. En ABB robot og tre mindre robotarme fra Universal Robots er i brug til gevindrulning og tryksvejsning. Her laver de alt fra små serier på 60 stk. til 4000 stk. om ugen.

”Vores løsninger bliver udviklet i tæt samarbejde med vores medarbejdere som udfører de handlinger, der skal automatiseres. Det vi arbejder på nu, er at robotterne skal arbejde tæt sammen med medarbejderne. Vi gider ikke bare pick-and-place, det skal være mand og maskine sammen side om side”, fortæller PTA leder Frits Lauridsen.

Pressalit er ikke færdig med at automatisere. De har allerede lavet en foranalyse på brugen af emnetransport ved hjælp af mobile robotter i produktionen.

”Vi skal reducere lageret, øge paratheden over for markedet og hele tiden være fleksible. Derfor er det nødvendigt, at vi udover at arbejde med LEAN forsætter med at automatisere. Her er det vigtigt at udviklingsafdelingen er tæt på produktionen. Ellers kan man ikke lave solide løsninger på så højt et niveau, som vi vil,” fortæller Henrik Damborg.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.