Mads Bejlegaard, AAU, og Nikolaos Giannekas, DTU, er vindere af Otto Mønsteds Fonds MADE Award 2019

Et digitalt, fleksibelt system til at håndtere kundetilpassede skovle til gravemaskiner og optimeret kvalitetskontrol af sprøjtestøbte mikrostrukturer.

Det er essensen af de to MADE-forskningsprojekter, der vinder den første udgave af Otto Mønsteds Fonds MADE Award 2019. Prisens førsteplads går således til Mads Bejlegaard, postdoc ved Aalborg Universitet, mens prisens andenplads går til Nikolaos Giannekas, der er ph.d. fra DTU.

Prisen er sponsoreret af Otto Mønsteds Fond og sætter fokus på betydningen af industriel forskning og samarbejde mellem virksomheder og universiteter om at udvikle nye løsninger til den danske industri. Det gør den ved at hylde de ekstraordinære forskningsindsatser og -resultater fra MADE’s forskningsprojekter.

Som postdoc i MADE Digital har Mads Bejlegaard arbejdet tæt sammen med Sjørring Maskinfabrik inden for temaet intelligente forsyningskæder.

Sjørring Maskinfabrik fra Nordjylland producerer skovle til eksempelvis gravemaskiner. Her har han udviklet et avanceret, digitalt system, der kan håndtere kundespecifikke ordrer og derefter automatisk lave de nødvendige beregninger og tegninger til produktionen ved brug af en digital tvilling.

– Mads Bejlegaard har med sin forskning i samarbejde med Sjørring Maskinfabrik ikke alene demonstreret, at det kan lade sig gøre at lave et yderst fleksibelt konfigurationssystem hos en ordreproducerende SMV. Han har også vist, at det faktisk giver nogle markante omkostningsbesparelser og hurtigere fremstilling af kundespecifikke løsninger, udtaler Bo Stærmose, bestyrelsesformand for Otto Mønsteds Fond og medlem i den jury af seks profiler fra dansk industri, som har bedømt indstillingerne til prisen.

– Mange danske SMV'er er som Sjørring Maskinfabrik dybt specialiserede og anerkendte for evnen til hurtigt og effektivt at kunne levere kundetilpassede løsninger af høj kvalitet. Derfor rummer den løsning, som er udviklet i samarbejde med Mads Bejlegaard og Aalborg Universitet, store potentialer for en bredere kreds af virksomheder i forhold til at øge fleksibilitet og konkurrenceevne. Og så har juryen også lagt vægt på Mads Bejlegaards forbilledlige samarbejde med Sjørring Maskinfabriks medarbejdere, samtidig med at han har holdt et højt, akademisk niveau, uddyber Bo Stærmose.

Rejselegat til studietur i udlandet

Som vinder af førstepræmien får Mads Bejlegaard – der også har været ph.d. i MADE og herefter fortsat sin forskning som postdoc – et rejselegat på 100.000 kr. til en studierejse eller forskningsophold i udlandet.

Andenpladsen i Otto Mønsteds Fonds MADE Award 2019 går til Nikolaos Giannekas, ph.d. fra DTU og MADE-forskningen inden for 3D-print og nye produktionsprocesser.

Han modtager et rejselegat på 50.000 kr., ligeledes med henblik på at kunne foretage en studierejse eller forskningsophold i udlandet.

Nikolaos Giannekas har fra bunden udviklet, afprøvet og idriftsat et værktøj til kvalitetskontrol af sprøjtestøbningsprocesser og sprøjtestøbte mikrostrukturer.

– Juryen var særdeles imponeret af Nikolaos' banebrydende arbejde inden for kvalitetskontrol i realtid af sprøjtestøbningsprocesser. Og ikke mindst, at det lykkedes at få en så avanceret, teknologisk løsning valideret i en industriel sammenhæng, hvor den ville kunne give enorme effektiviseringer og gevinster inden for kvalitetskontrol af især store produktionsserier, udtaler Bo Stærmose.

Mads Bejlegaard og Nikolaos Giannekas er bare to ud af et stærkt og stort hold af produktionsforskere fra MADE’s to forskningsplatforme MADE SPIR og MADE Digital.

Foruden de to vindere var også Simon Mathiesen, postdoc ved Syddansk Universitet, og Martin Løkkegaard, erhvervspostdoc ved Aasted og DTU, blandt de fire nominerede til Otto Mønsteds Fonds MADE Award 2019, der blev uddelt på MADE Årsdag den 22. maj 2019.

Nominerede

 • Mads Bejlegaard
  MADE Postdoc, Aalborg Universitet

 • Simon Mathiesen
  MADE Postdoc, Syddansk Universitet

 • Nikolaos Giannekas
  MADE ph.d., DTU 

 • Martin Løkkegaard
  Erhvervspostdoc, DTU/Aasted

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Video
Artikel
Video
Artikel