Produktionsstyring på øjemål og papir – lyder det bekendt? Sådan var det hos den vestjyske SMV, Bollerup Jensen, hvor et MADE-projekt har afsløret årsagen til årlige justeringer i råvarelageret.
En lille virksomhed i Ådum i Ringkøbing-Skjern Kommune har kløet sig i håret over, hvorfor de gentagne gange måtte op- og nedjustere råvarelageret.
Bollerup Jensen producerer flydende silikat og kendte ikke årsagen til lagerjusteringerne, fordi produktionsstyringen ikke gav den nødvendige indsigt. Bl.a. derfor har de deltaget i et MADE Demonstrationsprojekt, hvor de har fået hjælp fra FORCE Technology.
Bollerup Jensen
Bollerup Jensen er Danmarks eneste producent af flydende silikat – også kendt som vandglas. Den vestjyske SMV har til huse i Ådum ved Tarm og har 17 medarbejdere.
”Vi har haft store lagerjusteringer, som vi ikke rigtigt har kunnet sætte fingeren på. Om det var, fordi vi fik for lidt råglas ind fra leverandøren, om vi forærede noget til kunderne, eller om det var noget i produktionsprocessen derimellem – vi vidste det ikke,” siger Anne Marie Hansen, projektansvarlig hos Bollerup Jensen.
”MADE-projektet med FORCE Technology har hjulpet os til at få svar på, hvad udsvingene i råvarelageret skyldes. Det har stor værdi for os,” uddyber Anne Marie Hansen og understreger, at der på intet tidspunkt har været usikkerhed om produkternes kvalitet.
Og hvor forsvandt råvarerne hen?
Som et led i Bollerup Jensens MADE-projekt blev produktionen gennemgået med en tættekam fra A til Z: Er målestregerne i betongravene, hvor råglasset bliver opbevaret, præcise nok? Hvor mange kilo er der helt nøjagtigt i grabben på den kompaktlæsser, som transporterer råglasset fra betongraven til beholderen, hvor det bliver processeret? Sker produktionen med det optimale blandingsforhold, og har råglasset stadig den aftalte kvalitet? Er påfyldningen i de store emballager præcis, eller forærer man uforvarende kunderne vandglas?
På den korte bane afslørede MADE-projektets systematiske gennemgang af produktionen, hvor justeringerne af råvarelageret opstod. Heldigvis var det mest af alt på papiret.
”Medarbejderne i produktionen regnede med, at der var cirka 650 kg i en fuld grab, men det er snarere 800 kg. Altså forsvandt der i virkeligheden ikke nogen råvarer. Projektet har også betydet, at vi er blevet endnu skarpere på, hvor meget vandglas der helt præcist fyldes i emballagen, så vi ikke forærer noget væk,” siger Anne Marie Hansen.
MADE-projektet med FORCE Technology har givet os svar på, hvor råvarerne forsvandt hen. Det har stor værdi for os.
Anne Marie Hansen, projektansvarlig hos Bollerup Jensen
Fremstilling af silikat
Flydende silikat – også kendt som vandglas – anvendes bl.a. som brandhæmmende coating i vinduesruder, men det indgår også i Bollerup Jensens egne produkter som f.eks. bæredygtig silikatlim.
Produktionen af vandglas foregår ved, at råglas på størrelse med golfbolde bliver tilsat kaliumhydroxid og vand og bliver varmet op. Derefter er der yderligere nogle trin i produktionen, inden det bliver tappet i storemballage eller i tankbiler.
MADE-projekt skulle også mindske råvarelageret
Ud over at finde årsagen til det svingende råvarelager havde Bollerup Jensen også et ønske om at mindske råvarelageret uden at gå på kompromis med leverancesikkerheden. Virksomheden var nødt til at overbudgettere pga. usikkerhed om, hvorvidt dataene i ERP-systemet var valide, da dele af processerne foregår på papir i stedet for digitalt. Derfor var et modul til produktionsstyring til det eksisterende ERP-system samt elektroniske løsninger til at måle og veje og give data i realtid fra produktionen også en del af scopet for projektets mål.
”Som det er nu, er der fysiske papirgange fra produktion til administration, og de er ofte forsinkede. Det vil sige, at der i nogle tilfælde godt kan gå dage, inden en person i administrationen færdigmelder et produkt, og i mellemtiden kan en planlægger så sidde og planlægge produktion ud fra gamle tal,” forklarer Anne Marie Hansen.
FORCE Technology kom med anbefalinger til relevant teknologi til virksomhedens produktionsstyring.
”Det er f.eks. kamerateknologi til automatisk at måle volumenen af råglas i betongravene, og vejeceller under benene på tankene, hvor vandglasset bliver opbevaret inden påfyldning i emballage eller tankbil. Desuden fandt vi et modul til produktionsstyring til Bollerup Jensens nuværende ERP-system,” siger Jens Ulrich Nielsen, Chief Consultant, Digital & Sustainable Innovation hos FORCE Technology.
Ifølge Anne Marie Hansen er Bollerup Jensen nu gået i tænkeboks for at finde ud af, om og hvor meget man vil investere i de løsninger.
MADE Demonstrationsprojekt
Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.
Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet eller DAMRC får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.
MADE demonstrationsprojekter er medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.