Kvalitetssikring hurtigt, præcist og kontinuerligt

MADE Open Lab om NDT og kvalitetskontrol i produktionen

Kvalitetssikring hurtigt, præcist og kontinuerligt

En række virksomheder har optimeret deres arbejdsgange med LEAN og automatiseret produktionen. Men kvalitetskontrollen bliver i mange virksomheder stadig udført manuelt og er dermed en flaskehals i produktionen.

”Hele vores proces er over årene blevet optimeret, men de tekniske løsninger til kvalitetskontrol har ikke været tilgængelige før end for nyligt, så den bliver stadigvæk klaret manuelt. Vi forarbejder metalplader, og svejser flere komponenter til vores produkter på vores egen fabrik i Rønne. Derfor er det nødvendigt for os at kvalitetssikre produkterne løbende, da en forkert svejsning eller krumning på et stykke metal kan sænke produktionen senere i forløbet”, fortæller Rikke Duevang, Quality Manager hos JENSEN Denmark.

Virksomheden, der er verdens førende leverandør af industrielle vaskemaskiner, er øens største private virksomhed, og eksporterer 98% af deres produktion til udlandet. De er ikke de eneste, som stadig udfører kvalitetskontrollen manuelt. Men teknologien og computerkraften har rykket sig så meget de seneste år, at det nu at muligt at benytte meget præcise og relative billige sensorer til kvalitetskontrol.

På MADE Open Lab den 26. august hos FORCE Technology i Brøndby fik Rikke Duevang og flere end 30 andre med interesse i kvalitetssikring syn for, hvilket muligheder der er med kvalitetskontrol inden for Non-destructive testing (NDT), hvor virksomheder kan kontrollere deres produkter for fejl uden at ødelægge produkterne.

”Vi deltager i MADE Open Lab for at samle inspiration til, hvordan vi kan håndtere vores fremtidige kvalitetskontrol. Vi har både store produkter, som vores strygeruller, og små emner som f.eks. svejsemøtrikker, da vi også er en smedevirksomhed, der selv producerer ståldele til den samlede maskine. Hvis vi kan mindske fejlraten, kan vi spare tid f.eks. i montagen”, forklarer Rikke Duevang.

For flere virksomheder er målet med øget kvalitetssikring, specielt med NDT, også at opnå en bedre dokumentation til deres kunder. Dermed er kunden sikker på, at produktet lever op til kravene.

”I dag er vores dokumentation minimal, men vi håber at kunne få præcise 3D billeder af vores strygeruller. Bare en lille bule på en strygerulle giver krøller på alle lagnerne fra vaskeriet. Så derfor skal overfladen være helt præcis. Målet med kvalitetssikringen i produktionen er, at vi kan levere ensartede højkvalitetsprodukter til vores kunder” fortæller Rikke Duevang.

På MADE Open Lab fik deltagerne mulighed for at stifte bekendtskab med flere forskellige NDT-teknologier. Bl.a. viste Thomas Feuchter fra NKT Photonics, hvordan man ved lys kan se de mindste detaljer. Og Ulrik Nielsen fra IHFood viste eksempler på brug af scannere i fødevareindustrien, og hvordan man kan bruge Big Data til at optimere produktionen. Det kan bl.a. vise mønstre i produktionen, man ikke var klar over, samtidigt med at man kontinuerligt kan forbedre produkterne.

Samarbejde omkring udvikling

En af fremtidens teknologier blev præsenteret af projektleder Ewa Nielsen fra Simens Wind Power og Rasmus Lyngby Kristensen, der – som ph.d. i MADE – forsker i overfladeinspektion af vindmøllevinger. Med den teknologiske udvikling er vindmøllevinger blevet større, fra 30 til 75 meter, volumenen i produktionen er steget, og designet er blevet mere komplekst. Det stiller store krav til kvalitetskontrollen, som skal ske hurtigt, men samtidigt være præcist, når de 400m² vinger inspiceres – hvilket i dag sker manuelt.

Siemens har i mange år arbejdet tæt sammen med FORCE Technology, og den nye teknologi, de kigger på nu, foregår i MADE regi i samarbejde med DTU.  Her er udfordringen at lave kvalitetskontrol på de store vinger, der støbes i ét stykke i glasfiber.

”Min forskning vil både måle geometrien, så aerodynamikken bliver optimal, men den skal også måle overfladen, så levetiden på vingerne kan garanteres og forlænges.  I øjeblikket skærer man bl.a. et lille snit ud af vingen og kigger på det under et mikroskop. Men med NDT kontrol kan man gennemgå hele vingen for fejl, uden at skade emnet. Vi baserer i stor udstrækning vores løsning på eksisterende hardware, som vi udvikler algoritmer til, der gør det muligt at scanne store overflader, med stor præcision og på kort tid. Softwaren vi bruger, skal samtidigt kunne betjenes let” forklarer Rasmus Lyngby Kristensen.

Når Rasmus Lyngby Kristensen er færdig med sin forskning hos Siemens Wind Power, håber han, at den nye viden, kan bruges i andre virksomheder.

”Den teknologi, vi arbejder på at udvikle, egner sig til store flader, der skal scannes præcist og hurtigt. Den viden kan måske bruges til flyvinger, på skibsværfter eller generelt ved producenter, som kræver stor præcision på store overflader. ”

Ikke den største præcision, men tilstrækkelig præcision

En af oplægsholderne til MADE Open Lab, Finn Falentin Olesen fra FORCE Technology, fortalte om fordelene ved at bruge røntgen.

”Vi visualiserer det usynlige. Med røntgenstråling kan vi få information om et produkt eller proces in-line i produktionsforløbet. Det kan f.eks. være information om dimensioner, masse, vægt, densitet og afvigelser i form af automatisk fejldetektering. Virksomheder har bl.a. røntgen i deres produkt-, proces- og kvalitetskontrol for at reducere spild, optimere processen, dokumentere kvaliteten over for kunderne og sikre mod fejl.”

Som med mange andre teknologier inden for NDT og kvalitetskontrol er der et krav om, at det skal kunne fungere kontinuerligt, være automatiseret, og at emnerne ikke må røres. Røntgen lever op til disse krav, samtidigt med at anlæggene ikke er afhængige af miljøforhold som f.eks. lyssætning, temperatur eller støv og fugt i lokalet. Blandt de væsentlige fordele ved røntgen er også, at du kan kontrollere forskellige materialer med flere komponenter, rør i rør og uhomogene masseflow.

”Hvert røntgenanlæg er tilpasset de enkelte produktionsmiljøer og skal tilpasses efter kundens behov. Det er vigtigt for mig at understrege, at kvalitetskontrol ikke altid handler om den mest præcise kontrol, ned på submillimeterniveau, men om at opnå tilstrækkelig præcision. Virksomhederne skal kontrollere efter deres behov, ellers bliver det for dyr en investering.

MADE deler viden om teknologier

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.