På tre år har 945 små og mellemstore produktionsvirksomheder fået digital hjælp til f.eks. papirløs produktion eller fleksible robotter. Det er sket i EU-projektet ADMA TranS4MErs, som MADE er partner i, der afsluttes ved årets udgang.
En lille dreng tisser midt i den belgiske hovedstad Bruxelles.
Bronzestatuen ‘Manneken Pis’ er et vartegn for den brostensbelagte by, og ved første øjekast forstyrrer drengen den offentlige orden, men han er faktisk ved at redde byen fra en ildebrand ved at lade vandet.
Det populære symbol minder om processen i EU-projektet ADMA TranS4MErs, som MADE for nylig rejste til Bruxelles for at binde sløjfe på sammen med de øvrige 28 partnere.
I tre år har projektet arbejdet for at give små og mellemstore virksomheder hjælp til at digitalisere og automatisere deres produktion gennem uddannelse og rådgivning:
“Til at begynde med følte nogle af virksomhederne, at de blev forstyrret med endnu en projektmulighed, men heldigvis har vi kunne tilbyde et unikt sæt værktøjer der er med til at styrke konkurrenceevnen. Uden digital udvikling, kan drømmen om vækst let gå op i røg,” siger Merete Nørby, international chefkonsulent i MADE.
Populært at sammenligne sig selv med andre
TranS4MErs er lykkedes med at onboarde 945 SMV’er fra hele EU, hvor hovedparten har fået målt virksomhedernes digitale modenhed på syv forskellige områder. Her er de så blevet benchmarket mod andre virksomheder.
”Virksomhederne har haft stor gavn af at sammenligne sig selv med andre. Det giver dem viden om, hvor de bør optimere for at sikre et løft til hele produktionen – og ikke bare ét afgrænset område,” forklarer Syam Nair, Senior Programme Manger i GTS’en Irish Manufacturing Research og programleder for ADMA TranS4MErs.
Det nikker den danske produktionsvirksomhed Baden-Jensen, der er specialister i laksystemer til auto- og industrilakering, genkendende til:
“Jeg har lyst til at sende ADMA-spørgeskemaet videre til mit netværk af ejerledere. Det har stor værdi at se, hvor man som virksomhed klarer sig godt og mindre godt – og se det rent visuelt i et diagram,” siger Martin Baden-Jensen, direktør i Baden-Jensen.
Gevinst for danske virksomheder
Se her, hvordan Baden-Jensen fik hjælp i to MADE-projekter: TranS4MErs og Kickstart, der har været afgørende for udviklingen af nye digitale løsninger og samtidig banet vejen for genanvendelse af størknet lak.
Baden-Jensen fik i TranS4MErs hjælp til at forme en webshop samt udvikle nye digitale løsninger, der baner vejen for genanvendelse af størknet lak.
Ifølge programlederen er det lige netop sådanne eksempler, der har været fokus på:
“Det har været afgørende at give virksomhederne hjælp med digital transformation og åbne en masse døre for dem, så vejen mod nye grønne løsninger er banet,” siger Syam Nair.
Flere andre danske produktionsvirksomheder har opnået gevinster heriblandt bl.a.:
Danish Tool Productions fik sparring til at programme deres nye robot, så de nu kan slibe klinger tre gange hurtigere end før – og The Whole Food Company er blevet introduceret til nye softwareløsninger, så de er ét skridt tættere på forecasting af f.eks. indkøb af råvarer.
Ved projekts afsluttende konference, hvor mange ledende aktører fra fremstillingsindustrien var samlet, gav MADE’s internationale chefkonsulent, Merete Nørby, deltagerne indblik i, hvordan danske produktionsvirksomheder har fået hjælp og opnået konkrete gevinster.
Et gulv af hamp
Én af de mange virksomheder fra udlandet, der har fået stor gavn af sparring i TranS4MErs er den rumænske startup, Agro Infinity, der fremstiller træprodukter med sammenpresset hamp.
Agro Infinity fremstiller træprodukter med brug af hamp. Her ses deres produktionsfaciliteter i USA.
De har f.eks. udviklet gulvbrædder af krydsfiner, der består af 30 procent hamp, og de har fået hjælp til at forme fremtidens fabrik i projektet:
“Vi planlægger at bygge en pilotfabrik i Rumænien næste år, hvor vi skal videreudvikle hamp-fibre for at producere et bæredygtigt alternativ til massivt træ. TranS4MErs har hjulpet os med meget praktisk indsigt, så vi er sikre på, at vi investerer i de mest effektive maskiner i vores kommende produktionslinje – både i forhold til bæredygtighed og pris,” forklarer Tudor Faragau, Head of R&D i Agro Infinity, der i projektet fik hjælp af det svenske GTS-institut, RISE – Research Institutes of Sweden.
Der er flere resultater i vente, hvis man spørger en af de lettiske partnere i projektet:
“Vi vil se en bølge af resultater fra TranS4MErs de næste tre-fire år. Det kan f.eks. være overgangen til papirløs produktion, der er et stort skridt for virksomheder,” siger Ints Viksna, bestyrelsesformand og direktør i Latvian Technological Center.
Flere vil få gavn af værktøjerne
Selvom TranS4MErs-projektet nærmer sig sin afslutning, vil værktøjerne og det opbyggede netværk leve videre.
Metoderne fra projektet bliver nemlig videreført i nye programmer i både Irland og Ukraine:
“Jeg er rigtig glad for, at vores gennemtestede metoder og resultater i TranS4MErs bliver videreført og brugt af andre. Vi er i dialog med fire andre partnere i Europa, så jeg er overbevist om, at værktøjerne vil leve videre og hjælpe endnu flere virksomheder,” siger Syam Nair.
ADMA TranS4MErs
MADE er partner i EU-initiativet ’ADMA TranS4MErs, der hjælper SMV’er med at blive fremtidens fabrikker gennem uddannelse og rådgivning.
På tre år har projektet hjulpet 945 SMV’er på tværs af Europa, og de har fået adgang til 290 forskellige services.
Registrer dig på ADMA TranS4MErs platformen for at blive en del af det Europæiske netværk. Der kan I udfylde spørgeskemaet, få indblik i jeres styrker og svagheder og få adgang til støtte.