Fynsk fabrik fik ønske opfyldt: 3D-vision-teknologi muliggør næsten umulig automationsproces

I et MADE Demonstrationsprojekt har den fynske bremseklodsfabrik SBS Friction fået hjælp til at automatisere en næsten umulig automationsproces gennem avanceret 2D- og 3D-vision-teknologi.

En tur på de snoede veje med vindmodstanden rivende i kroppen, mens motorcyklen følger hver en bevægelse. Den ubekymrede tur bliver for en stund afbrudt idét lyskrydset viser rødt, og motorcyklens bremser gør deres arbejde.

SBS Friction i Svendborg er en friktionsfabrik, som producerer bremseklodser til blandt andet vindmøller og netop motorcykler.

Avanceret vision-teknologi muliggør næsten umulig automationsproces

For SBS Friction er det en udfordring at automatisere produktionen, fordi virksomheden producerer mange forskellige bremseklodser med både store og små variationer, ligesom det er afgørende, at de enkelte bremseklodser vender rigtigt, når de føres videre på samlebåndet. En automationsløsning bliver derfor udfordret både på genkendelse af forskellige produkter og korrekt placering af dem.

For at løse problemet blev den sydfynske virksomhed en del af et MADE Demonstrationsprojekt, hvor DanRobotics og Teknologisk Institut har kigget nærmere på, hvordan man kunne automatisere den manuelle proces ved hjælp af avanceret vision-teknologi.

… så det ønske, som jeg har haft i en del år, kan lade sig gøre – både rent teknisk og softwaremæssigt

Jan Reinholdt Mohrdieck, Teknisk chef, SBS Friction

Du kan med fordel supplere 3D-kameraer med 2D-kameraer når…

…du har flade, rotationssymmetriske emner, hvor det ikke er lige meget, om det afleveres med den ene eller anden side op.

Her kan et tjek af emnets profil, idet det plukkes af kassen, hjælpe med afgøre, om det skal placeres på en vendestation eller ej.

Læs mere om MADE Demonstrationsprojekt

“Projektet har givet mig en tro på, at vi når i mål. Jeg har fået en mavefornemmelse af, at det her ikke er umuligt. Så det ønske, som jeg har haft i en del år, kan lade sig gøre – både rent teknisk og softwaremæssigt,” fortæller Jan Reinholdt Mohrdieck, der er teknisk chef ved SBS Friction.

Carsten Panch Isaksen er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut og én af dem, der har hjulpet SBS Friction på vej mod mere automatisering.

“Vi har sammen med DanRobotics hjulpet SBS Friction med at finde en ny måde at samle bremseklodser op fra ustrukturerede kasser ved hjælp af 3D- og 2D-vision,” fortæller han.

En umulig opgave

Selvom SBS Friction har automatiseret flere andre processer i deres produktion, så er det ikke lykkedes for dem med denne.

“Den proces, som vi har kigget på her, er specielt kompliceret, fordi de emner, der kommer gennem, har en farvenuance, som er meget lig hinanden. Det vision-system, som vi har i dag, har derfor svært ved at se produktet,” fortæller Jan Reinholdt Mohrdieck og tilføjer:

“Vi har en udfordring med det system, vi har i dag, fordi nogle af emnerne også kan vende forkert. Hvis det sker, så har vi havari, når de kommer frem til maskinen. Et havari kan let koste 8.000 kroner, og det har Carsten overbevist os om, at vi kan undgå. Og det vil jeg nok også bruge i mange af vores andre processer.”

Også Lars Glud, der er Vision System Engineer hos DanRobotics, er tilfreds med MADE Demonstrationsprojektet.

“Det interessante er, at vi har kombineret flere systemer sammen, og har dermed opnået en produktion, som ikke var mulig. Og så har vi fået udvidet vores kendskab til vision-systemer i samarbejde med Teknologisk Institut, og vi har fået udvidet vores horisont om, hvor vi kan bruge vores teknologi i Danmark,” fortæller han.

Til gavn for andre

Mange danske virksomheder har en udfordring med mange produktvariationer, der kræver en høj grad af produktionsfleksibilitet. Det er derfor ikke kun SBS Friction, der kan drage nytte af løsningen med avanceret vision-teknologi, der hurtigt kan omstilles og genkende forskellige emner, som Carsten Panch Isaksen og Lars Glud har lavet.

“Den her teknologi med 3D-bin picking er også interessant for mange andre virksomheder, der også arbejder med emner, der ligger ustruktureret i kasser. Det giver store muligheder for at automatisere nogle af de her processer, som før var manuelle,” fortæller Carsten Panch Isaksen.

Og det giver Jan Reinholdt Mohrdieck ham ret i:

“Jeg tror, at en stor del af det her projekt kan inspirere og bruges af andre virksomheder, som står med lignende problemstillinger.”

MADE Demonstrationsprojekt er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel