Fremtidens løsninger hos VELUX: Et kig bag ruden

På MADE Virksomhedsbesøg hos VELUX i Skjern kom deltagerne helt tæt på produktionen af gardiner og rulleskodder, og så fik de et indblik i vinduesproducentens innovative tiltag som involverer robotter, computersimuleringer og en unik IoT-platform. Byggeklodser til fremtidens løsninger formes bl.a. i MADE og i virksomhedens eget teknologicenter.

De står tidligt op hos VELUX.

Bogstaveligt, men også i overført betydning. Ovenlysproducenten er årvågen, når det kommer til at forme fremtidens løsninger, der sikrer konkurrencedygtighed og bæredygtig produktion.

På MADE Virksomhedsbesøg så deltagerne, hvordan der på fabrikken i Skjern fremstilles tilbehør til de kendte ovenlysvinduer, og her løses mange opgaver manuelt, f.eks. i montagen af gardiner og topkasser til rulleskodder.

Fuld fart på digital transformation

Der er fuld fart på den digitale transformation med mange nye agile produktionsløsninger, så VELUX effektivt og fleksibelt kan håndtere de små serier af stor variation. Dele af løsningerne udvikles i forskningsplatformen MADE FAST.

Det gælder for udviklingen af nye datasystemer, AI med kameraer, der inspicerer emner for fejl, robotter, der pakker og flytter komponenter, og QR-koder der påsættes emner, som sikrer, at de rigtige emner plukkes og pakkes.

Dataopsamling er blevet en integreret del af VELUX’ hverdag, og deres løsninger inspirerede i et MADE-projekt andre produktionsvirksomheder til at håndtere data på en ny måde.

Tre gode råd til digitalisering

I videoen her præsenterer VELUX tre gode råd til, hvordan din virksomhed kan arbejde med digitalisering.

Data betyder mere og mere for VELUX, og derfor har virksomheden udviklet sin egen IoT-platform for at sikre, at alle nyudviklinger kan skaleres og installeres på alle 17 fabrikker verden over. IoT-platformen er f.eks. med til at sikre, at et nyt datasystem hurtigt kan testes og skaleres, så sjældne fejl i montagen reduceres, når robotter samler ovenlysvinduer med skruer.

Der innoveres også på mange andre områder f.eks. inden for Augmented Reality (AR) i MADE FAST, hvor VELUX vil benytte værktøjet til at assistere operatører i kvalitetssikring og samle-, og pakkeopgaver i produktionen af vinduesinddækninger.

”Simulering hjælper os med at forstå hinanden”

På virksomhedsbesøget fik deltagerne indblik i, hvordan VELUX udvikler digitale simuleringsværktøjer, der gør dem fri til at afprøve nye løsninger uden risici:

”Ideen med at anvende maskinsimuleringen ’Virtual commissioning’ er at teste processer og maskiner, inden de implementeres. Produktionschefen bliver rigtig glad, når vi får en ny maskine, og den virker med det samme,” forklarer Niklas Askjær, der er Project Manager i VELUX.

Han er en del af VELUX’ Teknologicentre, hvor der fremstilles en mindre del af de maskiner, som VELUX selv bruger i produktionen, f.eks. en specialudviklet sav, der tilpasser og bearbejder ekstruderet aluminiums. Derudover udvikles der nye produktionsteknologier så som skumsvejsning, fold af non-wowen materiale og lamineringsprocesser.

VELUX bruger fabrikssimulering på 4.000 kvm. produktion og i 16 produktionslinjer i Skjern, og yderligere 12.000 i Frankrig.

Sådan ser VELUX’ fabrikssimulering i 3D ud. Vi ser bl.a. en operatør på et anlæg med robotter, som fylder op og holder maskinen kørende. Her estimerer VELUX tid på individuelle opgaver baseret på erfaring, og så beregner de, hvor mange operatører der skal bruges i fabrikken ved at kæde de kendte begivenheder sammen med tilfældige problemer, som mikrostop eller nedbrud.

“Simulering så tæt på virkeligheden som muligt hjælper os med at forstå hinanden. Det kan f.eks. handle om flowet i komponentproduktionen, montage og pakkelinje. 3D og bevægelse kan noget andet end 2D-tegninger, så derfor er det et område, vi er optaget af,” fortæller Niklas Askjær og tilføjer:

“Simuleringer skal bane vejen for at implementere det, VELUX betragter som ideal-fabrikken med mindre mellemvarer og mindst mulig shipping, som både er mere lean, billigere og grønnere” lyder det fra Niklas Askjær.

VELUX

13.500 ansatte verden over
Er repræsenteret i 36 lande
På fabrikken i Skjern udvikles og produceres solafskærmning og styringssystemer til VELUX-vinduer
VELUX har et mål om CO2-neutralitet i forhold til egne udledninger i 2041, hvor virksomheden fylder 100 år
Vinduesproducenten er aktiv i fem projekter i forsknings- og innovationsplatformen MADE FAST, hvor de samarbejder med andre virksomheder og vidensinstitutioner.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel