Forskere og virksomheder vil skabe nye produktionsjob

Danske produktionsvirksomheder skal være dygtigere og mere opfindsomme end konkurrenterne, hvis de skal klare sig i konkurrencen og oprette arbejdspladser i Danmark. Derfor skyder virksomheder, universiteter og teknologiske institutter i dag et nyt stort forskningssamarbejde i gang, som skal føre til nye eksportvarer og produktionsarbejdspladser i Danmark.

Ideen er, at produktionsvirksomheder i hele landet skal nyde godt af den seneste viden og forskning, så virksomhederne kan udvikle nye produkter og finde bedre måder at arbejde på.

Det kan f.eks. være forskning i, hvordan robotter gør indpakningen af kød på et slagteri mere effektiv. Hvordan en LEGO® klods kan kvalitetssikres undervejs i produktionen, så behovet for efterkontrol bliver mindre. Eller forskning der finder nye veje til at sende en pumpe hurtigere på markedet og skabe ny værdi gennem et tættere samspil mellem udvikling, produktion og afsætning på virksomheden.

26 produktionsvirksomheder, fem universiteter, to teknologiske institutter og Dansk Industri har med støtte fra private fonde og foreninger dannet den fælles forening, MADE – Manufacturing Academy of Denmark. Foreningen vil optage alle interesserede produktionsvirksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre interessenter, der ønsker at fremme produktion i Danmark. Målet er at styrke produktion i Danmark gennem forskningsprojekter, uddannelse og netværk og skabe kontakt til udenlandske forskningsmiljøer.

– Siden krisen satte ind i 2008 er mere end hver femte arbejdsplads i danske produktionsvirksomheder forsvundet. De job kan MADE være med til at vinde tilbage. Med MADE lancerer vi en sammenhængende indsats, hvor virksomhederne kan udvikle deres produktion i tæt samspil med forskere og andre virksomheder. Det vil gøre Danmark mere attraktivt at producere og investere i – og give et tiltrængt løft i vores produktivitet, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

– Viden, uddannelse og produktion hænger uløseligt sammen, når vi skal styrke Danmarks konkurrenceevne på det globale marked. Med MADE får vi gennem tæt samarbejde mellem virksomheder og offentlig forskning viden om, hvordan vi kan styrke produktionen og produkterne hos de danske virksomheder. Investeringer inden for uddanPressemeddelelse fra DI 30. januar 2014 2 nelse og forskning bidrager til at løfte produktionen i Danmark, så vi får stærkere virksomheder, flere job og langtidsholdbar vækst, og derfor prioriterer regeringen midler til forskning i fremtidens produktionssystemer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

Foreløbig råder MADE over i alt 184 mio. kr. til forskning i produktion over de næste fem år. Industriens Fond var sammen med Industriens Arbejdsgivere i København og Provinsindustriens Arbejdsgiverforening først til at yde støtte. 64 mio. kr. er bevilget af Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation, mens virksomhederne selv bidrager med 88 mio. kr.

– Fremstillingsindustrien bliver konstant presset af lande, hvor omkostningerne er lavere end herhjemme. Men det er ikke nok at få produceret varerne billigere. Kunderne stiller hele tiden nye krav, og det kræver en hurtig og fleksibel produktion. MADE vil styrke danske produktionsvirksomheder til at kunne omstille produktionen, når kunderne og konkurrencen kræver det, siger formand i MADE og forskningsdirektør i Grundfos, Lars Enevoldsen.

MADE bliver officielt skudt i gang torsdag den 30. januar 2014 på Grundfos i Bjerringbro. Målet er at nå ud til en stor del af produktionsvirksomhederne, ikke mindst de mange mindre og mellemstore virksomheder, hvor der er gode muligheder for at udnytte it og automatisere produktionen mere end i dag.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.