Medstifter Aviaja Riemann-Andersen tog de første spæde skridt mod virksomheden Agrain’s første fabrik i 2018. Agrain upcycler restprodukter til fødevarer og leverer i dag til Coop, Bisca, Jalm&B og flere. Læs Aviaja’s bedste råd til startups, der skal til at bygge deres første fabrik.
For seks år siden stod medstifter af fødevarevirksomheden Agrain Aviaja Riemann-Andersen med helt og aldeles ubetrådt territorie foran sig:
Hvordan bygger man en fabrik?
Sammen med medstifterne Emil Buhl og Karin Beukel, ville de omdanne et restprodukt fra ølbrygning kaldet ”mask” til mel, der kan bruges i f.eks. brød, kiks og pasta. Den større vision for upcycling af restproduktet er at afhjælpe en voksende mangel på fødevarer i verden.
Gennem et halvt år sugede de tre stiftere viden til sig gennem deres netværk og ved at rejse Kina tyndt for at besøge fabrikker og stifte bekendtskab med teknologier og maskiner. Året efter begyndte processen med at etablere en fabrik i lejede lokaler i Bjæverskov.
Den rejse har Aviaja Riemann-Andersen lært ikke så lidt af.
Læs her hendes fem bedste råd til startups, der skal i gang med at bygge en fabrik:
Agrain
Agrain er stiftet af Aviaja Riemann-Andersen, Emil Buhl Krøll og Karin Beukel i 2018.
Agrains mission er at gøre forskellige ingredienser baseret på restprodukter bla ”mask” fra ølbrygning tilgængeligt for mennesker og fødevarevirksomheder over hele verden.
Agrain leverer til bl.a. Coop, Bisca og Jalm&B i Danmark samt samarbejder med fødevareproducenter i bla. Italien, Spanien og England. Sælger desuden til forbrugere via egen webshop.
Virksomheden består af 17 medarbejdere med kontor i København og fabrik i Bjæverskov.
Læs mere om Agrain på deres hjemmeside her.
1) Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed
Det er ikke kun på Tv2, at beliggenhed er så vigtigt, at det skal nævnes tre gange.
”Der er det lovgivningsmæssige, leverandørkæden og infrastruktur, som du skal tage højde for, når du vælger, hvor du vil lægge din fabrik. For eksempel skal du med infrastrukturen have styr på adgangen til vand, energi, kloakker og så videre,” fortæller Aviaja og tilføjer:
”Du er nødt til at forstå behovene i din værdikæde, før du vælger, hvor fabrikken skal ligge.”
2) Vælg en Godfather
Selvom nyopstartede virksomheder skal have flere rådgivere til forskellige ting, er det smart at have den ene person, man altid vender tilbage til, når det kommer til at bygge fabrikken.
”Det er ligesom, at alle har en mening om, hvordan man skal være gravid. Om du skal bade i koldt eller varmt vand eller gå ud af sengen til højre eller venstre – der er utrolig mange forskellige holdninger om alt muligt. Det er det samme med en fabrik. Nogen siger, du skal altid bruge det her styresystem, imens andre sværger til et andet – og alle har en god forklaring,” forklarer Aviaja og understreger:
”Det bliver for svært at lytte til syv personer med syv forskellige meninger. Det er her, du skal vælge en at læne dig op ad – en Godfather. Min Godfather er ikke ekspert i alt, men han har bygget mange fabrikker i fødevareindustrien, og til det han ikke ved – der kender han de rigtige specialister.”
3) Hvad er det værste der kan ske?
Når det gælder en ny produktion, er det smart at tage sorgerne på forskud, hvis man spørger Aviaja:
”Da jeg startede, havde jeg ikke risikovurdering på min lystavle. Men nu risikovurderer vi hele tiden. Det gælder om at være djævlens advokat og spørge: Hvad er det værste, der kan ske? Det er en god måde hele tiden at trykteste på, så man undgår tilbagetrækninger og nedbrud.
4) Køb udstyr du kan lære af og vokse med
De færreste startups har råd til topautomatiseret udstyr, der kan det hele. Men det er ikke helt skidt, for der er vigtig læring at hente i at vokse med sit udstyr.
”Hvis du køber en ’turnkey- solution’ (red. en standardløsning, hvor du blot trykker på knappen) får du et produkt som alle andre. Nogle gange gør det ikke noget at købe billigt, så du kan prøve lidt forskelligt af og lære de enkelte processer at kende. Det er vigtigt at forstå, hvad der sker i hvert procestrin, så man kan analysere det og forstå, hvordan produktet opfører sig fra råvare til færdigt produkt. Man skal heller ikke være bange for lidt manuelle opgaver – man kan altid automatisere det siden hen. Det gælder om at lære af sit udstyr og vokse med det,” forklarer Aviaja.
5) Ansæt en der kan fikse ting
Når en gruppe akademikere med startup-idéer har samlet en masse velresearchet maskineri i en hal, mangler der noget ret essentielt, før det kan blive til noget. Det er en af de ting, Aviaja godt kunne ønske, hun havde tænkt over tidligere:
”Hvis jeg skulle lave noget om, ville jeg have haft en smed i teamet fra starten,” fortæller Aviaja og uddyber:
”Man er tit ret videnstung og produkttung i en startup. Men akademikere er ikke nødvendigvis gode til at samle maskiner og få dem til at køre. Der er det vigtigt at have en med en teknisk baggrund i sit team.”
Future Manufacturers
Aviaja Riemann-Andersen delte sin viden og gode råd om at bygge sin første fabrik med startups i programmet Future Manufacturers i en “Founder Experience Session” i september.
I Future Manufacturers får startups med hardware-produkter hjælp til at gå fra prototype til produktion.
Industriens Fond, DI Produktion og MADE står bag Future Manufacturers.