Dynamica Ropes fik adgang til nye kunder med MADE Demonstrationsprojekt

Tovproducenten Dynamica Ropes har øget sin omsætning 40 gange på ti år, og med bare 12 ansatte på fabrikken i Taulov har der ikke altid været tid til at kigge på forretningsprocesserne. Derfor ansøgte Dynamica Ropes om et MADE Demonstrationsprojekt, så de kunne få vendt hver en sten i virksomheden og se, hvor der kunne optimeres. Kortlægningen har ikke bare skabt en mere lean organisation og bedre holdånd, men også åbnet op for nye kunder.

MADE Demonstrationsprojekt til SMV’er

Dynamica Ropes producerer fibertovværk i et særligt stærkt materiale, der også bliver brugt til f.eks. skudsikre veste, hockeystrømper og arbejdshandsker. På trods af tovets styrke vejer det kun 10 % af ståltov i samme diameter og flyder på vandet. Desto mere er cost of ownership betydelige lavere og sikkerheden højere end ved brug af ståltov eller kæder. Mange af Dynamica Rope’s kunder er fra off-shore og vindmølleindustrien, og her er kravene til dokumentation og certificering stigende.

”Vi har været på en længere rejse for at optimere vores forretningsprocesser. Tilbage i 2014 arbejdede vi sammen med Væksthuset. Senere fik vi en Innovationsagent fra FORCE Technology på besøg. De analyserede sig frem til, hvilke potentialer vi havde, og hvilke midler, fonde og ordninger, vi kunne søge. Et af de råd vi fik, var at søge et MADE Demonstrationsprojekt,” fortæller direktør Jørgen Sørensen.

Med MADE Demonstrationsprojekt tilbydes MADE-medlemmer økonomisk og vidensmæssig støtte til at få løst en konkret udfordring i produktionen. Det er muligt at få op til 92.000 kroner i støtte til projektet, som bliver udført i samarbejde med et GTS institut over seks måneder.

For Dynamica Ropes stod det dog klart, at projektet var vigtigt, og ikke kunne stå alene. Derfor valgte virksomheden at sætte ekstra ressourcer af. I løbet af foråret blev der ansat en cand.merc. til at fokusere på marketing og kommunikation og en produktionsingeniør til at fokusere på procesoptimeringen.

”Jeg blev ansat, så jeg kunne følge MADE Demonstrationsprojektet under hele forløbet og forsætte arbejdet efter projektet blev afsluttet. Jeg har lært utrolig meget af at samarbejde med Jens Ulrik Hansen fra FORCE Technology, og nu skal de fastlagte metoder i ledelsessystemet implementeres og forankres i organisationen,” fortæller produktionsingeniør Christina Engstrøm.

 

Kortlægning og fastlægning

Det første Jens Ulrik Hansen fra FORCE Technology gjorde, da han startede på MADE Demonstrationsprojektet, var at kortlægge virksomhedens forretningsprocesser, fra en kunde tager kontakt, til en ordre er blevet leveret og faktureret.

”Kortlægning gik fra venstre mod højre. Hele supply flowet fik vi delt ned i en masse små enkeltdele på en række post-its. Samtidigt fik vi kortlagt hvilke menneskelige kompetencer, der er i virksomheden. Ofte har en maskinoperatør en masse vigtige informationer efter mange års erfaring, men det er sjældent skrevet ned,” forklarer Jens Ulrik Hansen.

Et vigtigt aspekt af dette var at få synliggjort virksomhedens processer og deres indbyrdes afhængigheder. Dermed blev det muligt at være mere proaktiv i håndteringen af de ”svage punkter”, og det var lettere at sætte klare mål.

”Ved kortlægningen har vi fået skabt et klart fokus, som gør, at vi kan give nærværende mål, som den enkelte medarbejder har indflydelse på. Samtidigt fik vi luget ud i gamle regler og vaner, så vi nu sparer en masse tid. En del af dette har bl.a. været at digitalisere alle papirbunkerne og få touch screens med en række vigtige informationer direkte ud i produktionen,” uddyber Jørgen Sørensen.

Et skridt mod ISO 9001 certificering

Dynamica Ropes har løbende optimeret deres forretningsprocesser, men det tog for alvor fart, da de besluttede, at de ville optages i Achilles JQS databasen. Det er en leverandørdatabase og kvalifikationssystem, der primært benyttes af virksomheder i olie-og gassektoren, og som bl.a. kræver, at virksomheden har et kvalitetsledelsessystem, der lever op til ISO 9001 standarden. Det var startskuddet til en proces, som nu har medført, at Dynamica Ropes er blevet ISO 9001 certificereret.

“En ISO 9001 certificering er ofte en forudsætning for at komme i betragtning hos nye kunder – specielt inden for olie-gas og vindindustrien. I starten troede vi, at en ISO 9001 certificering ville medføre et bjerg af papirer og rigide vanskelige arbejdsgange, men det skete aldrig. MADE Demonstrationsprojekt har derimod været med til at skabe fokus på en optimering af vore processer og arbejdsgange med det formål, at kunne levere bedre produkter og ydelser til vores kunder. Troen på de døre der vil åbne sig i fremtiden har bl.a.  betydet, at vi nu investerer i nyt produktions-og testudstyr. Vi har investeret i en maskine, der kan opvikle 15 ton tov, i stedet for vores tidligere maskine, som kunne opvikle 700 kilo. Således tages også en ny testbænk med kapacitet på 500 tons i brug senere i år. Den vil blive brugt til destruktionstests samt til produktudvikling. Det åbner op for helt nye kunder i ind- og udland, ” mener Jørgen Sørensen.

Det handler om kunden

Ændringerne i Dynamica Ropes forretningsprocesser er kommet løbende. Et af de første skridt var at formulere en kvalitetspolitik, hvor der blev besluttet en række punkter, som f.eks. dækker, at virksomheden altid skal levere kvalitetsprodukter og den bedste service til kunderne.

”Vi kan se, at vi kan give den bedste service med vores specialprodukter, da det er der, vores styrke er, og der hvor vi kan konkurrere. Vi har en masse know-how om det manuelle håndværk, og den viden har vi nu samlet og indarbejdet i en række styreprocesser med en klar køreplan og målepunkter. Tilfredse kunder er et nøgleord. Vi skal gå i dialog med kunderne og leve op til deres krav. Hele MADE Demonstrationsprojektet handler jo ikke bare om sorte tal på bundlinjen, men om at få glade kunder, ” fortæller Jørgen Sørensen.

En større organisatorisk forvandlingsproces tager dog tid.

”Det bliver ikke perfekt fra dag ét. Alle de ændringer, vi nu har besluttet os for, skal over det næste stykke tid masseres ind i organisationen. Hos medarbejderne kan det være vaner, der skal ændres, og ord skal ned på papir mere end førhen. Med MADE Demonstrationsprojekt har vi bl.a. fundet de flaskehalse, der er i produktionen, og nu kommer så en periode med kontinuerlige forbedringer. Vi har en række parametre som vi kan måle på, så det ikke længere er vane-handlinger, men bevidste handlingsplaner, ” forklarer Jørgen Sørensen.

Involvering af medarbejderne

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.