DMRI: Viden skal deles på tværs

Igennem 60 år har Danish Meat Research Institute, DMRI, været med til at gøre danske slagterier konkurrencedygtig ved hjælp af en unik opbygning, hvor viden bliver delt på tværs af konkurrenter, og hvor forskere, maskinproducenter og slutbrugere sammen finder de bedste løsninger til konkrete udfordringer i slagteribranchen. På DMRI arbejder de med fremtidens produktionsløsninger til slagterierne ikke bare i Danmark, men i hele verden.

– ” DMRI blev startet med en tanke om, at de danske slagterierne har brug for viden og udvikling for at kunne optimere deres produktion. For 60 år siden sad der en lang række forskellige repræsentanter omkring bordet, i dag er der kun to tilbage, men behovet for forskning er ikke blevet mindre, ” fortæller Jens Ulrich Nielsen, udviklingschef
inden for slagteriteknologi hos DMRI.


Et af DMRI’s 4 centre arbejder med robotter og maskiner i produktionslinjen. Her udvikler og indkører de automatiseringsløsninger fra start til slut i tæt samarbejde med kunden.

– ”Henry Ford var inspireret af slagterierne, da han udviklede de første bilfabrikker med samlebånd. På samme måde kan vi i dag blive inspireret af, hvordan bilindustrien har automatiseret i så stor grad. Det vi arbejder med, er anvendelsesorienteret forskning, hvor en kunde kommer med en problematik, som vi så løser. Når det kommer til
automation, har det været en lang rejse for danske slagterier. Og den rejse fortsætter, så vi kan forblive konkurrencedygtige” forklarer Jens Ulrich Nielsen.

Udfordringerne med automation

Slagteriarbejde er stadigvæk et fag hvor meget foregår manuelt. Et af de få steder hvor robotterne arbejder er med pakningen.


– ”Der er mange udfordringer ved at øge automatiseringen i produktionen. En slagter kan føle og se ben, der er skjult i kødet. Faget er jo et gammelt håndværk og det bliver afspejlet i den måde slagteriarbejdet forgår på. Med maskiner og robotterne udvikler vi nye teknikker, men slutproduktet er det samme, som hvis mennesker alene havde udført
arbejdet, ” forklare Jens Ulrich Nielsen.


En komplet overtagelse af robotter i produktionen er dog ikke lige om hjørnet, på trods af at Danish Crown i Horsens er et af verdens mest moderne og førende slagterier.


– ”Vi kommer ikke til at kunne slukke lyset og lade robotterne klare slagtningen. Teknologien skal flytte sig meget først, de fleste robotter er jo bygget til bilindustrien. I øjeblikket kan maskinerne tilpasse sig den enkelte gris, men ikke skifte funktioner. Samtidigt så er prisen meget vigtig, hvis produktionen skal automatiseres og stadig give en konkurrencefordel. ”

Men udfordringerne må ikke sætte en stopper for udviklingen.


– ”Slagterierne er ejet af landmændene, og hvis de skal forblive konkurrencedygtige og bevare arbejdet i Danmark, så må vi fortsætte med at udvikle os. Vi har forudsætningerne, vi har høje lønninger, højt uddannelsesniveau og meget åbne over for forandringer, ” fortæller Jens Ulrich Nielsen.

DMRI deler viden i MADE

DMRI er en del af MADE – Manufacturing Academy of Denmark, som arbejder på at gøre Danmark til verdens mest konkurrencedygtige produktionsland. Det gør de blandt andet ved at sætte forskere sammen med virksomheder fra en række forskellige brancher, så de sammen kan finde de bedste industriløsninger til fremtiden. DMRI’s fundament
for 60 år siden var at dele viden og udvikle nye teknologier på tværs af virksomheder, og det er på mange måder det samme udgangspunkt, som MADE har. Dengang var der et behov for at sætte sig sammen omkring bordet for at finde fremtidens løsninger, for at bevare konkurrenceevnen. Det er samme situation som i dag.


”Det er vigtig for os, at viden bliver delt. De maskiner og robotter, som vi er med til at udvikle, bliver patenteret DMRI, så får danske virksomheder licens til, hvorefter de bliver solgt i hele verden. Derfor betyder vores forskning ikke bare øget produktion inden for fødevarer, men også inden for andre brancher. Attec er for eksempel gode til at udvikle maskiner til opskæring, og den viden kan blive solgt til udlandet ”


I MADE går forskning og udvikling hånd i hånd med industriens udfordringer, på samme måde som DMRI altid har arbejdet med konkrete løsninger.


”Vi er medlem i MADE for at opnå flere ting. Blandt andet for at få den sidste nye viden fra universiteterne om måleudstyr og robotter, der er state-of-the-art. I MADE har vi et projekt hvor Danish Crown er interesseret i at automatisere dele af deres pakkeri, da det er et tung og ensidigt arbejde. Udfordringerne er mange. Robotten skal kunne identificere og håndtere kødet på få sekunder, ligesom et menneske kan. Den viden som MADE deler fra andre brancher, om f.eks. robotter og sensorer er også nyttig for slagterierne, ” fortæller Jens Ulrich Nielsen.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.