Der findes juletræer som kan repareres med lasersvejsning – og det udnytter en dansk SMV

Når man hiver olie og gas op af undergrunden, sker det typisk igennem et avanceret ventilsystem på toppen af den brønd, man får eksempelvis sin rå olie op fra.

Ventilsystemerne – ofte kaldet juletræer (christmas trees) på grund af deres udseende – regulerer trykket og flowet. Og så er de tons tunge og koster samlet set hurtigt et par millioner kroner fra ny.

Derfor er der store beløb at spare, hvis man reparerer nedslidte og ødelagte ventildele. Det har PTL Valve Services gjort til sin forretning, og Esbjerg-virksomhedens kunder tæller således de store spillere i offshore-branchen inden for olie og gas. De kommer med slidte ventiler og ventildele fra boreplatformene og får PTL Valve Services til at stå for reparation og genopbygning af de slidte dele.

Lasersvejsningsteknologi skabte nye muligheder

Én specifik del af ventilerne har PTL Valve Services dog haft udfordringer med at reparere og genopbygge ved at lægge en ny belægning på.

– På ventilsædernes bagkant sidder nogle små, tynde ribber, som man ikke kan lægge en belægning på, fortæller Per Bak, en af de tre medstiftere af PTL Valve Services.

I hvert fald lige indtil at virksomheden blev introduceret til lasersvejsning i forbindelse med et MADE Klyngeprojekt om avancerede overfladeteknologier.

I klyngeprojektet, under ledelse af specialister fra FORCE Technology, deltog en håndfuld virksomheder. PTL Valve Services så en mulighed for at tage skridtet videre og arbejde mere intensivt med lasersvejsningsteknologien og FORCE Technology i et MADE Demonstrationsprojekt.

– Lasersvejsning kom ind i billedet, fordi det er en meget tynd, varmefølsom kant, vi skal bygge op, fortæller Per Bak, mens Steen Erik Nielsen, projektleder hos FORCE Technology, uddyber:

– Vi bruger laseren som energikilde, fordi vi kan tilføre energien meget lokalt, inden for en millimeter bredde. Det gør, at du kan kontrollere energitilførslen meget nøjagtigt. Derefter bruger man laseren til at smelte et belægningsmateriale, i dette tilfælde inconel 625, ned på området og i en højde af 1-1,5 millimeter, og det bliver så efterfølgende bearbejdet længere ned.

– En anden fordel ved lasersvejsning er også, at du har en meget lille opblanding med det grundmateriale, man svejser på, supplerer Steen Erik Nielsen.

Nyt værktøj i værktøjskassen

De første afprøvninger af lasersvejsningen til det konkrete formål har vist sig særdeles lovende. Nu vil virksomheden, de blev startet i 2015 for at skabe en lille, agil service- og reparationsvirksomhed i offshorebranchen, gå videre og få lavet yderligere nødvendige test af svejsningerne.

Projektet har givet virksomheden ny viden og tilføjet et nyt redskab i værktøjskassen til dialogen med kunderne. Viser de kommende test sig lovende, vil næste skridt være at få lavet en forretningsmodel og præsenteret muligheden for kunderne.

PTL er på én og samme tid en forkortelse for pressure, test og liability og de tre stifteres fornavne Per, Torben og Lars.

FAKTA

  • Stiftet i 2015 af Per Bak, Torben Enemark og Lars Vestergaard Poulsen, som også driver virksomheden i dag.

  • Er en servicevirksomhed for olie- og gasindustrien og udfører en række opgaver, test, vedligehold og reparationer, særligt af ventilsystemer, men også andre konstruktioner og komponenter.

  • Virksomheden har hovedsæde i Esbjerg.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel