Den automatiserede fabrik

Deltagerne til MADE Virksomhedsbesøg bliver vist rundt i Elos Medtech Pinol’s produktion blandt Universal Robots’ robotter og kørende robotter fra Mobile Industrial Robots. I små grupper ser de produktionsinteresserede på nærmeste hold, hvordan - ikke bare nye robotter - men også øget standardisering, har gjort strategien om den automatiske fabrik til virkelighed i Gørløse.

”Elos Medtech Pinol viser, at også mindre virksomheder kan automatisere produktionen, selv om produktionen har mange små serier. Kernen i MADE er, at forskningen skal gøre en forskel i større og mindre virksomheder i Danmark. Derfor arbejder vi også på at udvikle robotløsninger, der kan passes ind i fleksible kundetilpassede produktioner,” fortæller Nigel Edmondson, direktør i MADE.

Elos Medtech Pinol startede i 1969 med at udvikle finmekanik til den danske høreapparat industri. Frem til år 2000 udviklede forretningen sig til at dække telekommunikation og elektronik. I dag producerer de hovedsageligt emner til den dentale industri med kunder i hele verden.

”I 2001 betød en række omstændigheder, at vi mistede 40 procent af omsætningen og var nødsaget til at afskedige 20 procent af medarbejderne. Vi havde brug for at blive en del af noget større, så vi fusionerede med en svensk virksomhed. Koncernen solgte fra og købte til, så vi blev et stærkt medtech firma. I dag leverer vi udstyr til 8 af de 10 største virksomheder inden for dental kirurgi. Vi har en sund virksomhed, og det er til dels pga. det fokus, vi har haft på automatisering,” siger Henrik Andersen, Development Manager i Elos Medtech Pinol. I 2015 var virksomheden blandt de nominerede til DIRA’s automatiseringspris pga. udviklingen, de har gennemgået de sidste fem år.

Kina var en øjenåbner

Selv om Elos Medtech Pinol allerede i 1980erne introducerede robotter i produktionen, blev automation ikke set som en helhed, men en løsning der blev udviklet fra opgave til opgave.

”Da en af vores store kunder i 2010 flytter til Kina, vælger vi at flytte dele af produktionen med og bygger en fabrik dér. Der oplevede vi for første gang, at den billige manuelle arbejdskraft gjorde, at prisen kunne presses. Derfor skulle vi ikke bare gøre tingene smartere, men også bedre i vores produktion i Gørløse,” fortæller Henrik Andersen.

Udgangspunktet var en modulær tænkning. Virksomheden skulle ikke længere bygge robotceller, men have en række byggesten, som kunne sættes sammen forskelligt, og afspejle at produktionen har 3000 varenumre i løbet af et år. Den modulære tænkning betød, at produktionen, produkterne og lagerstyring blev standardiseret. Målet var at få en robotbank, hvor de kunne hente en robot og hurtig omstille den til en specifik opgave.

Elos Medtech Pinol investerede i 2012 i deres første robotarm fra Universal Robots, og få år senere var det tal steget til 13 fleksible robotarme, der løste mange forskellige typer opgaver.

Medarbejderne involveres

I dag har virksomheden tre mand ansat i udviklingsafdelingen til at arbejde med automation. De udvikler og dokumentere, bygger og indkører. Når en løsning er afleveret i produktionen, tager produktionsteknisk afdeling over.

”PTA fokuserer på nuet, og hvis det ikke kan laves med det samme, kommer udfordringen over til udviklingsafdelingen. Vi har sat et rigtig godt hold sammen, som dækker de forskellige områder inden for robotter. Samtidigt har der igennem hele forløbet også været opfølgning og interesse fra ledelsens side,” fortæller Henrik Andersen.

Elos Medtech Pinol har fokus på at oplære medarbejderne til at arbejde tættere sammen med robotterne. I stedet for at udviklingsafdelingen skal involveres i dagligdags problemerne, sendes operatørerne nu på robotkursus. Fokus har også været på, at medarbejderne skal kunne programmere de Universal Robots robotter, der er i produktionen. For kort tide siden besøgte ni af produktionsmedarbejderne Universal Robots produktion i Odense.

”Vi har to finmekanikere og en ingeniør, der arbejder dedikeret med robotter. Det er vigtigt for os, at vi selv kan lave løsningerne. Det betyder, at det er lettere at overskue for medarbejderne. Erfaringerne viser, at hvis man giver de ansatte muligheden, så skal det nok lykkes. Samtidigt er det også blevet lettere af, at vi fokuserer på moduller og ikke store robotceller,” siger Henrik Andersen.

En af finmekanikerne stod før ved drejebænken og indstillede den – i dag indstiller han robotarme. Hvis en proces er blevet automatiseret, så har det været i tæt dialog med operatøren om, hvordan han gjorde det manuelt.

Virksomheden har også en person ansat til uddannelsen af de fem lærlinge på virksomheden. For det er vigtigt, at udviklingsafdelingen og produktionen lærer at arbejde tæt sammen. Digitalisering har gjort det muligt at skære spildtid fra. Hvis et modul går i stå, får operatøren en sms fra robotten om, at den skal kontrolleres.

Bedre dokumentation og økonomi

Automation har ikke kun øget produktiviteten, det har også givet mulighed for at kunne dokumentere flere processer og kvalitetskontroller end tidligere. Før skulle nogle af emnerne kontrolleres 100 procent visuelt for mærker og hakker og 10-15 procent efterfølgende kasseres. I dag håndteres disse emner med robot, hvilke har medført, at der ikke forekommer mærker og hakker. Dermed er tid til visuel kontrol fjernet, samtidigt med at effektiviteten på maskinen er steget med 10 procent.

”Siden 2010 er omsætningen gået opad med 10 procent om året. Samtidig er medarbejderantallet ikke steget i samme takt.  Vores lønsomhed er meget bedre, end før vi startede med robotter. Vi kan se, at vi kan sælge mere for en produktionstime, end vi kunne tidligere. Det betyder, at vi kan hive flere ordrer ind. Men vi skal ikke bare kunne tilbyde en lavere pris. Så har vi ikke tjent på investeringen. I stedet kan vi tilbyde kunderne en mere stabil produktion og en garanteret kvalitet.

Fremtiden for den automatiserede fabrik

Visionen i Elos Medtech Pinol har fra starten været, at alle manuelle processer skal automatiseres. Udgangspunktet har været standardiserede og fleksible løsninger, som hurtigt kan omstilles af medarbejderne. Den modulære tænkning startede med en gennemgang af transportsystemet, men udviklede sig hurtigt til at dække robotter. I dag sidder alle robotterne fast med en enkel kobling, som gør det let at flytte dem rundt i produktionen.

”Vi har standardiseret griberne, touch-screens, visionkamera osv. Det kan godt være, at vi til tider kører langsomt, når vi f.eks. har bestemt os for at undgå afskærmning, men det er bedre på lang sigt. I øjeblikket arbejder vi mere med 3D print, hvor vi bl.a. printer griberne og prototype af vores bakker. Det gør vi, så udviklingen af bakker ikke bliver flaskehalse i produktionen. Og 3D print er hurtigere for os end at fræse. Udfordringen for os i fremtiden er at fastholde standardiseringen og stadig få de gamle løsninger til at passe ind i den nye automatiserede fabrik,” siger Henrik Andersen.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.