DAMRC bygger en industri 4.0-fabrik for SMV'er – og fylder den med gamle maskiner

Når man træder ind i DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Centre), ser man som noget af det første de enorme og spritnye bearbejdningsmaskiner fra producenter som Mazak og DMG Mori.

Med store, digitale betjeningspaneler, lysende logoer og stadig delvist indpakket i plast og skumgummi er de som sendt fra fremtidens industri til et dansk videncenter for bearbejdning i Herning.

Maskinerne står her kun i seks måneder ad gangen, inden det ryger ud igen til fordel for endnu nyere udstyr. På den måde har virksomheder, uddannelsesinstitutioner osv. altid et sted, hvor man kan se og afprøve det seneste skud på stammen inden for bearbejdningsmaskiner.

Men det er faktisk i lokalerne bag showroomet med de spritnye og avancerede maskiner, at man finder det, som DAMRC betragter som sin industri 4.0-facilitet.

Den facilitet er centret i gang med at bygge op – med gammelt bearbejdningsudstyr og -maskineri. I flere tilfælde fra før årtusindeskiftet, længe før internettets kommercielle gennembrud og digitaliseringens indtog i industrien.

– Vi vil gerne trække industri 4.0 ned i øjenhøjde. Hvad betyder industri 4.0 for en mindre virksomhed som Lem Beslagfabrik? Derfor sætter vi brugte og gamle maskiner ind. Det er dem, der er flest af ude i industrien, og de repræsenterer stadig en meget stor værdi for virksomhederne, lød det fra DAMRC’s direktør Klaus Bonde Ørskov, da MADE i starten af maj for første gang holdt et MADE Open Lab hos DAMRC i Herning.

Fire timers optimering gav stor gevinst

Arrangementet blev afholdt i regi af Innovationsnetværket for Fremtidens Produktion. Det er det nationale netværk for produktion, som MADE er operatør for, og hvor DAMRC er trådt ind som videnleverandør inden for bearbejdningsområdet.

Siden oprettelsen af DAMRC i 2010 har det nemlig fungeret som et videncenter for bearbejdningsteknologi, navnlig boring, drejning og fræsning.

140 projekter har centret kørt i samarbejde med industrien siden 2010. Projekterne har typisk fokus på at optimere produktion og processer ude hos de mange danske virksomheder, der har bearbejdning som sin kerneforretning eller væsentlig del af produktionen.

Aktuelt kører DAMRC projekter om blandt andet brug af flydende nitrogen som miljøvenligt kølemiddel, bearbejdning med industrirobotter, og hvordan man kontrollerer vibrationer fra skærende værktøjer. Det fik deltagerne på dagen et grundigere indblik i gennem stationerne på arrangementet.

Og så hørte de fra netop Lem Beslagfabrik, som Klaus Bonde Ørskov henviste til i sit oplæg på dagen.

For ny teknologi, nye produktionsprocesser og digitalisering er højaktuelle temaer også for små underleverandører som Lem Beslagfabrik, der fremstiller alt fra pumpekomponenter til tandhjul til cykler.

Men ofte kan de små og mellemstore virksomheder mangle både den rette viden om ny teknologi og have svært ved at se de digitale perspektiver i sin produktion, hvis ens maskiner er årtier gamle.

Men de gamle maskiner er i mange tilfælde værdifulde og funktionelle den dag i dag. Og selv små, digitale opgraderinger af dem kan give betydelige gevinster og forbedringer for virksomhederne.

Derfor havde Lem Beslagfabrik samarbejdet med DAMRC om at optimere fremstillingen af et bestemt emne.

Medejer og fabrikant Peter Lambæk fortalte, hvordan bare fire timers gennemgang og optimering af produktionsprocessen sammen med de rette specialister havde ført til, at de nu kunne fremstille godt 70 pct. flere emner på samme skær.

Oplægsholdere og udstillere

  • Giuliano Bissacco
    Associate Professor, Danmarks Tekniske Universitet

  • Klaus Bonde Ørskov
    CEO, DAMRC

  • Peter Lambæk
    Medejer og fabrikant, Lem Beslagfabrik

  • Lars Pleth Nielsen
    Centerchef, Teknologisk Institut Tribologicenter

  • Ahmad Rinno, Anders Bech og Johan Øllgaard
    hhv. R&D Engineer, R&D Assistant og R&D Engineer, DAMRC

  • Henrik Iversen og Thomas Larsen
    hhv. Sales Manager og Application Engineer, IPES A/S

  • Brian Karlsen
    Applikationstekniker, Yamazaki Mazak Danmark A/S

Andre nyheder

Video
Video
Artikel
Video
Artikel
Artikel