Award-modtager henter inspiration i USA

Mulighederne med digitalisering betyder, at flere fagområder og kompetencer skal arbejde tværfagligt for at opnå de fulde fordele. I MADE arbejder forskere inden for vidt forskellige arbejdsområder sammen om at løse konkrete udfordringer i industrien.

For at styrke samarbejdet forskerne imellem gik MADE i 2015 sammen med Alexander Foss’ Industrifond om at uddele en årlig pris til en ph.d.-studerende eller postdoc i MADE, der arbejder på at indfri de reelle potentialer og løse konkrete udfordringer i dansk fremstillingsindustri. Alexander Foss MADE Award, der bliver uddelt på MADE Årsdag, består af et rejselegat kr. 70.000, et diplom og et kunstværk. 

Eyþór Rúnar Eiríksson vandt prisen, da den blev uddelt for første gang i 2015 for sit tætte arbejde med industrien, hvor han har udviklet en metode til kvalitetskontrol af 3D print. Med den nye teknologi kan virksomheder opnå samme viden, som hvis de CT-scannede et emne, der var 3D printet – også selv om produktet er i metal.

”Alexander Foss MADE Award gav mig muligheden for at rejse til USA med mine to ph.d.-vejledere, da DTU valgte at støtte vores rejse med ekstra midler. Det var en fantastisk tur, som gav mig meget inspiration til mit fremtidig arbejde og styrkede mit netværk både inden for forskningen og industrien,” fortæller sidste års vinder Eyþór Rúnar Eiríksson.

Inspiration fra Silicon Valley og MIT

Programmet for de 10 dage i USA indeholdt bl.a. en akademisk konference på Stanford i Californien og besøg på det kendte Media Lab på MIT. Her har prisvinderen Eyþór Rúnar Eiríksson tidligere har været på udveksling under sin ph.d. På turen deltog udover Eyþór Rúnar Eiríksson også hans to vejledere Henrik Aanæs og David Bue Pedersen fra DTU.

”Det var en utrolig nyttig tur. Ikke kun fordi Eythor fik set, hvordan et af verdens bedste universiteter holder deres akademiske konference, men også for at se et helt andet niveau at formidle forskning på, end vi kender til i Danmark,” siger lektor Henrik Aanæs.

De tre deltagere på turen bemærkede alle, hvordan forskerne i USA har et større fokus på formidling og demonstration af deres forskning end i Danmark.

”Konferencen på Stanford var super fed. Californien er jo et mekka for tech-virksomheder, og vi fik en masse kontakter der, som ikke ville havde været muligt i Danmark. Samtidig fik vi set, hvor gode de er til at formidle deres forskning på en letforståelig måde. Det kan vi helt sikkert lære af i Danmark,” siger Eyþór Rúnar Eiríksson.

De tre danske forskere oplevede på nærmeste hold, hvordan virksomheder som Apple, Google og Oculus lå side om side. I togene så de, hvordan pendlerne sidder og koder på deres computere på vej til og fra arbejde.

”Det er et helt anderledes miljø, som er fuld af start-ups. Hvis nogen har en god idé, så bliver der smidt penge efter det. En af deltagerne fortalte på konferencen, at hvis en forsker spørger om to millioner kroner, så er svaret i Europa ”hvad forskeren kan gøre med 1½ million”. I USA svarer de: Hvad kan du gøre med 3 millioner kroner?,” fortæller Henrik Aanæs.

Tværfagligt samarbejde er mere end bare et møde

Eyþór Rúnar Eiríksson forskning sker på tværs af to afdelinger på DTU Compute, der arbejder med sensorer og vision, samt Mekanik der forsker i bl.a. 3D print.

”Jeg fik utrolig meget ud af turen. Det var ikke bare en akademisk rejse, men også styrkelse af samarbejdet mellem min vejledere og jeg. Når man interagere med sine vejledere på en anden måde, kommer der også nye ideer frem” forklarer Eyþór Rúnar Eiríksson.

Turen var også gavnlig for Henrik Aanæs, som er leder temaet ”sensorer og kvalitetskontrol” i MADE.

”Turen betød, at vi alle tre fik snakket meget sammen og dermed fik en bedre forståelse af hver vores fagområde. Sådan en tur giver tid til at udbygge kontakten, både med andre universiteter men også bare imellem afdelinger. Kernen i digitaliseringen er jo netop, at vi skal arbejde sammen på tværs af fagområder,” fortæller Henrik Aanæs.

Den akademiske konference omhandlede 3D modellering, hvilke ikke direkte er det område, som David Bue Pedersen arbejder med til dagligt, men det var stadig gavnligt.

”Jeg fik mulighed for at bevæge mig ind i en verden, der til daglig ligger fjernt for mig. Konferencen var på et højt niveau, og jeg fik indsigt i et helt nyt fagområde. Og når sådan en tur slutter, så er samarbejdet mellem institutterne blevet forbedret. Vi er ikke længere ”Kon-kollegaere”, men kammerater,” fortæller David Bue

Henrik Aanæs, der til dagligt sidder på DTU Compute, er enig.

”I en travl hverdag er det sjældent, at David og jeg får tid til at tale sammen på tværs af fagområder. Det bliver ofte undervurderet, hvor forskellige ingeniør-disciplinerne er. Det kræver energi og tid for at udnytte synergierne på tværs af fagområder. Der skal mere end bare en rundvisning i den andens afdeling til. Det unikke ved Eyþór’s ph.d. er jo netop, at den forgår i krydsfeltet mellem to fagligheder. Og vigtigheden i dette, har denne tur været med til at understrege,” siger Henrik Aanæs.

Samarbejdet på tværs af institutterne på universiteterne kan give helt ny indsigt.

”Når forskellige kompetencer kommer i spil, så åbner det for disruption, da der kommer nye løsninger til klassiske problemer. I virksomhederne har medarbejderne jo også flere forskellige kompetencer, og det skal vi lære fra i universitetsverden,” fortæller Eyþór Rúnar Eiríksson.

Vi kan også i Danmark

Universiteterne, som blev besøgt på turen, var udover Stanford også MIT, som er et af verdens bedste inden for Eyþór Rúnar Eiríksson’s felt. Men David Bue Pedersen og Henrik Aanæs mener begge, at vi sagtens kan være med rent fagligt i Danmark.

”Vi laver lige så god –  hvis ikke bedre – forskning i Danmark, men det næste skridt er så formidlingen. Det, der imponerede mig mest på turen, var hele iværksætterånden. Alle de store virksomheder ligger jo som perler på et ærtehalm, og det sætter mere skub i tankemønstreret omkring patenter og start-ups. I USA kan fagligheden dog nogle gange lide under, at de hele tiden skal kommercialisere deres viden,” fortæller David Bue.

For Henrik Aanæs er det vigtigt, at vi stadig kan lære noget fra dem.

Hos MIT fik de tre danske forskere en heldagsrundvisning i Media Lab. Det ellers lukkede laboratorium var muligt at besøge pga. Eyþór Rúnar Eiríksson’s ophold hos dem.  Rundvisningen i Media Lab betyder, at forskningssamarbejdet mellem dem og DTU, nu er blevet yderligere styrket og det har allerede afledt to nye projekter.

”Turen vil påvirke min fremtidige forskning ved, at jeg har set, hvordan de eksekverer i USA og skaber opmærksomhed omkring deres forskning. Vi forskere skal lære at sælge videnskaben som et produkt og dermed også få forankret ny viden i industrien,” fortæller Eyþór Rúnar Eiríksson.

De tre danske forskere har efter turen overvejet, hvordan de kan bruge den nye viden om 3D print og sensorer, som Eyþór Rúnar Eiríksson er kommet frem til – på andre måder end bare at søge et patent. Det kunne f.eks. være at lave en start-up virksomhed samtidig med at Eyþór Rúnar Eiríksson forsætter sin forskning og udvikler ideen.

Eyþór Rúnar Eiríksson afleverer sin ph.d. den 13. marts 2017.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.