Analyser gør data bedre – men sikkerhed gør data til en forretning

Dataopsamling er for alvor blevet en vækstdriver for Produktionsdanmark. Med maskiner, der er udstyret med sensorer, kan man som virksomhed få data tilbage og dermed optimere produktionen.

Men skal data for alvor ind og skabe værdi for både én selv og sine kunder, er selve dataopsamlingen kun første skridt.

– Man kan sige, at data er godt. Og analyser gør dem endnu bedre, men sikkerhed gør data til en forretning, lød det afsluttende fra Morten Henneberg, Head of Innovation & Validation hos C.C. Jensen, da tre danske innovationsnetværk holdt en fælles konference om sikker dataopsamling i produktionen.

Det var MADE, Inno-Sec og InfinIT, som stod bag konferencen, der blev holdt på Alexandra Instituttet i Aarhus.

C.C. Jensen producerer oliefiltre til blandt andet skibsmotorer og vindmøller, og kunderne tæller store spillere som Siemens og Mærsk.

Olie er ren og fin, når man fylder den på en motor, men den bliver slidt over tid. Derfor har C.C. Jensen siden 2012 udviklet og testet et digitalt produkt, der kan måle oliens tilstand ved hjælp af sensorer. Det betyder, at man mere præcist kan sige, hvornår oliens tilstand bliver kritisk og skal skiftes, hvilket betyder, at man kan optimere drifts- og vedligeholdelsesomkostningerne.

Udviklingen tog et markant skift i 2017, da Mærsk blev ramt af et stort hackerangreb. Det betød, at man ikke fik lov til at hente data ud af skibene, uden at det var helt sikkert. Derfor var C.C. Jensen nødt til at tænke i nye baner for udvikle en brugbar løsning til opsamle og anvende data på en sikker måde.

I regi af MADE har C.C. Jensen således samarbejdet med blandt andet Alexandra Instituttet og FORCE Technology om at udvikle de nødvendige, tekniske løsninger.

Digital produktsikkerhed er en ny disciplin

På konferencen fortalte Gert Læssøe Mikkelsen, leder af Security Lab ved Alexandra Instituttet, at de senere års kraftige stigning i antal cyberangreb har været med til at bekræfte, at digital produktsikkerhed er en helt ny disciplin for mange virksomheder.

Alexandra Instituttet har interviewet en lang række virksomheder om de udfordringer, de har inden for cybersikkerhed og udvikling af smarte produkter. Projektet er støttet af Industriens Fond, og de foreløbige resultater har bekræftet mange af de antagelser, man havde.

– Vi kan se, at IoT-sikkerhed er på det niveau, hvor almindelig it-sikkerhed var for 10-20 år siden. Mange virksomheder kæmper med at finde det rette niveau af IoT-sikkerhed. Både fordi feltet er så nyt, og fordi der ikke findes så mange sikkerhedsstandarder omkring IoT-produkter, man kan læne sig op af. Det giver hackerne et forspring, lød det fra Gert Læssøe Mikkelsen, som fortsatte:

– Der findes jo selvfølgelig en lang række tekniske løsninger, som kan sænke risikoen. Men cybersikkerhed er ikke kun teknik. Det er også vigtigt at få bragt sikkerhed op på ledelsesniveau og få lavet en risikoanalyse og se på processer og organisationen.

En standard til det hele

Netop udviklingen af standarder for IT- og IoT-sikkerhed satte Lars Peter Hansen, Technology Specialist Manager hos Siemens Digital Industries fokus på i sit oplæg.

Ifølge ham er der især én industristandard, som er vigtig at holde øje med, og som kommer til at få stor betydning for industrien. Standarden hedder IEC 62443 og kan bruges til udvikling af strategier, teknologivalg, produktudvikling og organisering.

– Det er hundrede gange lettere at læne sig op ad en standard end at ansætte en masse konsulenter til at skrive en rapport om, hvordan man sikrer ens drikkevandsforsyning. Standarden løfter hele diskussionen fra klog kone til læge og gør det konkret, hvad man skal være enig om at forholde sig til, sagde Lars Peter Hansen.

Grundlæggende handler det om at tænke sikkerhed ind fra starten, og som professor Peter Gorm Larsen fra Aarhus Universitet sagde, så er det en fordel at indlede med en analyse, der synliggør, hvor de største trusler er. Det betyder, at man kan vælge den løsning, der er tilstrækkelig i forhold til behovet.

Høst gevinsterne ved dataopsamling

For med sikkerheden i orden har man lagt fundamentet for få gevinsterne ud af produktionsdata og den øgede digitalisering i virksomhederne.

På konferencen fik deltagerne indblik i, hvordan underleverandøren LPM Production fra Ølgod med omkring 55 ansatte har gennemgået en digitalisering i produktionen med et stærk fokus på datasikkerhed. Med hjælp fra eksterne leverandører fik virksomheden lavet et 360-graders eftersyn af virksomheden i forhold til håndtering og brug af data.

Alt i alt har det betydet, at LPM Production kan optimere sin produktion ved at bruge og analysere nøgledata, og at virksomheden kan yde en meget bedre kundeservice.

– Der er ingen tvivl om, at den viden, vi har i dag om vores egen produktion, har givet os et langt bedre billede af, hvordan vi belaster vores maskiner og giver en bedre lønsomhed, sagde Henrik Jørgensen, direktør hos LPM Production.

– Vi har fået en meget bedre arbejdstilrettelæggelse for de folk, der passer maskinerne og bedre planlægning af produktionen. Og videns- og salgsmæssigt har vi meget nemmere ved at gennemskue vores virksomhed. Så det er en kæmpe fordel, lød det videre fra direktøren.

I forlængelse af konferencen opstartes et klyngeprojekt, hvor små og mellemstore virksomheder kan arbejde videre med temaet og være med til at afprøve nye løsninger til sikker dataopsamling.

Oplægsholdere

Professor Peter Gorm Larsen, Aarhus Universitet 

Direktør Henrik Jørgensen, LPM Production

Head of Security Lab and PhD Gert Læssøe Mikkelsen, Alexandra Instituttet 

Adm. direktør, strategisk rådgiver og partner Jørgen Hartig, SecuriOT 

Technology Specialist Manager Lars Peter Hansen, Siemens Digital Industries 

IT-Ingeniør Simon Sørensen Winther, Rigspolitiets Nationale Cybercrimecenter, NC3

Senior Specialist Anders S. Mynster, FORCE Technology 

Head of Innovation & Validation Morten Henneberg, C.C. Jensen 

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel