Additive manufacturing – et hot emne over hele verden

Der var stor interesse for MADE Innovationskonference om Additive Manufacturing, der fandt sted i Forskerparken i Odense 22. marts.

”Med additive manufacturing bliver det muligt for virksomheder at fremstille plasticprodukter med en investering, der er 80-90 procent lavere end ved konventionelle teknologier – og på 60-70 procent kortere tid”.

Ordene kommer fra professor Guido Tosello (DTU), der holdt dagens første oplæg på MADE’s Innovationskonference om Additive Manufacturing i Forskerparken i Odense.

Med sådanne tal er der ikke noget at sige til, at den globale interesse for additive manufacturing-teknologien er stærkt stigende blandt produktionsvirksomheder, og der var da også rift om pladserne til Innovationskonferencen, hvor det store auditorium i Forskerparken var fyldt til sidste sæde.

”Additive manufacturing er et hot emne i fremstillingsindustrien over hele verden i dag. Virksomheder leder efter måder, hvorpå de kan fremstille produkter og prototyper hurtigere og på mere omkostningseffektive måder – og i det hele taget strømline deres aktiviteter. Den digitale revolution rammer også produktionsindustrien, og additive manufacturing er en måde, hvorpå produktionsvirksomhederne kan drage fordel af de nye digitale teknologier”, fortsætter Guido Tosello, der er arbejdspakkeleder i ’MADE 3D-print og nye produktionsprocesser’.

”For Danmark er det meget vigtigt at bruge disse nye digitale teknologier, hvis vi vil blive ved med at producere højkvalitetsprodukter, der fortsat kan blive både designet og fremstillet her i landet. Derfor er en konference som i dag meget væsentlig, fordi virksomhederne her kan få adgang til de allernyeste informationer om teknologien samt netværke med andre, der er interesseret i feltet, og udveksle erfaringer. De danske virksomheder behøver ikke at se hinanden som konkurrenter, for markedet er verdensomspændende”, siger han.

Fra laser-cladding til proces-kæder

Blandt oplægsholderne, der delte ud af deres erfaringer på dagen, var adm. direktør Lars Weber fra MarineShaft A/S, der blandt andet fortalte om den imponerende præcision, hvormed man kan reparere en skævvreden, meterlang skibsskrue med laser-cladding (to hundrededele af en millimeter), CEO Lasse Staal fra AddiFab, som talte om de muligheder der opstår, når en 3D-printer sættes ind i en proceskæde (og hvorfor et automatiseret kvalitetstjek er vigtigt at indføre), og Jesper Damvig fra Damvig Develop A/S, der har arbejdet med 3D-print siden 1995.

”3D-print er så fantastisk, fordi der ikke er nogen grænser for, hvad der mekanisk og konstruktionsmæssigt kan lade sig gøre. Man kan f.eks. lave interne geometrier inden i metal-emner, som man ikke ville kunne fremstille på andre måder; små plastic-emner, som er ekstremt komplicerede og fremstilles i meget få styktal, hvilket ikke ville kunne svare sig at bearbejde frem på traditionel vis,” siger Jesper Damvig, og fortsætter:

”Konferencen i dag rammer spot on lige ned i mit interesseområde, og jeg har lært en hel del om teknikker, som jeg ikke kendte så meget til, såsom laser-cladding. Men det bedste er hele det netværk, der opstår omkring konferencen, og de MADE-medlemmer, der stiller op og fortæller om problemer, udfordringer og løsninger inden for feltet. Der falder altid en spændende diskussion af med en kollega, en konkurrent eller en kommende kunde”.

Stigende interesse for 3D-print i Danmark

En af deltagerne på dagen var Klaus Loft Højbjerre fra firmaet Adimant, der hjælper firmaer med at udnytte 3D-print bedst muligt.

”Lige nu har vores virksomhed primært kunder i udlandet, bl.a. store aerospace-virksomheder, men vi vil gerne være med til at hæve niveauet for 3D-print i Danmark. Potentialerne i 3D-print er store, men man skal anvende teknologien på den rigtige måde. Det er ikke en teknologi, der erstatter eksisterende fremstillingsformer, men et supplement, som kan bruges til nogle helt bestemte ting”, siger han.

Det er blandt andet på designsiden, man kan udnytte de fordele, som 3D-print giver, og lige præcis her vil Danmark kunne gøre en forskel globalt set, mener Klaus Loft Højbjerre.

”Det har været godt at møde et bredt udsnit af både store og små danske virksomheder i dag, som udviser en enorm nysgerrighed for feltet. Der er en klart stigende interesse, og jeg tror, at der kommer til at ske rigtigt meget herhjemme i løbet af de næste par år”, siger han.

Andre nyheder

Uddannelsesblog
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

Tilmeld dig - og få viden og tilbud om arrangementer direkte i din indbakke

Det er gratis og uforpligtende at modtage vores nyhedsbrev.

CLOSE
9709

Tak for din tilmelding!

Du modtager nu en mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

CLOSE
9709

Tjek din mappe med uønsket mail/spam, hvis du ikke modtager mailen.