Støberi har med 3D-print skåret ugevis af leveringstid væk på kundespecifikke ordrer

Bogstaver, tal, roser, kors, hjerter, fugle, hunde, motorcykler, golfbolde og skiløbere.

Variationen er stor, når der løber bestillinger ind hos O. Storm Sørensen Broncestøberi fra stenhuggere, som skal bruge bronzestøbte figurer og symboler til gravsten.

Især har det været en gentagende, tidskrævende opgave for støberiet fra Støvring at gøre eksisterende modeller og figurer mindre i størrelse, så de passer til de mindre gravsten, som der i stigende grad er efterspørgsel efter.

En opgave, som medejer Karen Eriksen typisk har løst på lavpraktisk manér. Hun har taget en klump modellervoks og ud af den formet en mindre udgave af en allerede eksisterende model. Modellervoksfiguren bliver herefter brugt til at lave en støbeform, som bronzefiguren fremstilles ud af.

Ingen erfaring med 3D-print

Så da Karen Eriksen blev sat i forbindelse med Teknologisk Instituts Center for Industriel 3D-print i Aarhus, var det med et håb om, at ny teknologi ville kunne gøre processen med at tilpasse modeller både bedre og hurtigere – også selvom virksomheden ikke havde nogen erfaring med 3D-print forinden og heller ikke før havde samarbejdet med et GTS-institut som Teknologisk Institut.

Med støtte fra et MADE Demonstrationsprojekt kunne de gå i gang med at afsøge markedet for løsninger og teste en ny produktionsproces.

– Vi havde først en dialog med Karen om, hvad hendes og virksomhedens behov var. Sammen med Karen fandt vi så ud af, at det, hun havde brug for, var en FDM-printer, der printer i plast, og så en 3D-scanner til at scanne emnerne, siger Kristian Rand Henriksen, konsulent hos Teknologisk Institut.

Han fortæller, at der også blev lagt vægt på, at både 3D-printeren og 3D-scanneren kom med software, der var brugervenligt og lige til at gå til.

Leveringstid ned til 3-4 dage

Med scanneren kan man scanne et emne eller en figur, for eksempel en rose eller hjerte, og så på computeren gøre figuren mindre, større eller justere andre parametre.

Herefter kan man trykke print og få en 3D-printet plastudgave ud af den tilpassede model, klar til at man kan lave en støbeform ud fra den.

– Vi er blevet meget mere fleksible, og vi får meget bedre produkter ud af det. Tidligere havde vi en leveringstid på specielle produkter på 3-4 uger. Nu hedder den 3-4 dage, fortæller Karen Eriksen om resultatet af projektet.

– Vi oplever også, at kunderne hurtigere siger ja til at få lavet nye produkter, netop fordi leveringstiden er så kort, og fordi vi er fleksible og kan lave modeller i lige nøjagtig den størrelse, kunderne gerne vil have, fortsætter hun.

FAKTA

  • Grundlagt i 1937 i Aalborg af Orla Storm Sørensen.
  • I 2000 rykkede støberiet for første gang ud af Aalborg og ind i en nyetabeleret produktionsfacilitet i Støvring syd for Aalborg.
  • I dag ejes og drives virksomheden af Karen Eriksen og hendes mand Claus Storm Sørensen, der er barnebarn af Orla Storm Sørensen.
  • Hovedproduktionen er bronzestøbte bogstaver, tal og figurer til gravsten, men virksomheden fremstiller også logoer, skilte mv. i bronze og andre materialer.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Video
Artikel